Bugarski: Srpskohrvatski jezik živi

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 25.07.2004.

12:08

Default images

Ranko Bugarski kaže je da je srpskohrvatski jezik "nastavio da živi".

U intervjuu za današnji novosadski "Dnevnik", profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ranko Bugarski je rekao da "jezici ne nastaju političkim dekretom" i da "u lingvističko komunikacijskoj ravni" srpskohrvatski jezik "nastavlja da živi, koliko god nezvanično", iako je "administrativno ukinut i ne postoji u političko simboličkom smislu".

"Govornici triju nacionalnih jezika (srpskog, hrvatskog i bošnjačkog) na koje je on rastočen sporazumevaju se glatko kao i ranije, a neki ga psihološki i dalje doživljavaju kao svoj maternji jezik", istakao je Bugarski. Ovu činjenicu priznaje i međunarodna nauka, "nastavljajući da operiše pojmom i imenom srpskohrvatskog jezika". "U najkraćem, srpskohrvatski je danas jedan lingvistički jezik u obličju triju političkih jezika", zaključio je profesor Bugarski.

On je kazao da je srpskohrvatski jezik u procesu raspada Jugoslavije "zloupotrebljen za raspaljivanje ratne histerije", da bi konačno i sam "postao žrtva rata", tokom kojeg je, kako je rekao, "sahranjen u zajedničkoj grobnici sa jugoslovenskom federacijom". U regionu još uvek živi, inače "prevaziđena", romantičarsko nacionalistička ideja sa kraja 18. veka o "svetom trojstvu jezika, nacije i države", po kojoj svaki narod mora da ima jezik koji pripada samo njemu, rekao je on.

Profesor Bugarski, koji je bio potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku (AILA), predsednik Evropskog lingvističkog društva (SLE) i koji je član Evropske akademije nauka i umetnosti sa sedištem u Beču, nedavno je na šest američkih univerziteta održao predavanja o sudbini srpskohrvatskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: