Bugarski: Srpskohrvatski jezik živi

Novi Sad --

Izvor: Dnevnik Srbija, ex YU
Podeli

Ranko Bugarski kaže je da je srpskohrvatski jezik "nastavio da živi".

U intervjuu za današnji novosadski "Dnevnik", profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ranko Bugarski je rekao da "jezici ne nastaju političkim dekretom" i da "u lingvističko komunikacijskoj ravni" srpskohrvatski jezik "nastavlja da živi, koliko god nezvanično", iako je "administrativno ukinut i ne postoji u političko simboličkom smislu".

"Govornici triju nacionalnih jezika (srpskog, hrvatskog i bošnjačkog) na koje je on rastočen sporazumevaju se glatko kao i ranije, a neki ga psihološki i dalje doživljavaju kao svoj maternji jezik", istakao je Bugarski. Ovu činjenicu priznaje i međunarodna nauka, "nastavljajući da operiše pojmom i imenom srpskohrvatskog jezika". "U najkraćem, srpskohrvatski je danas jedan lingvistički jezik u obličju triju političkih jezika", zaključio je profesor Bugarski.

On je kazao da je srpskohrvatski jezik u procesu raspada Jugoslavije "zloupotrebljen za raspaljivanje ratne histerije", da bi konačno i sam "postao žrtva rata", tokom kojeg je, kako je rekao, "sahranjen u zajedničkoj grobnici sa jugoslovenskom federacijom". U regionu još uvek živi, inače "prevaziđena", romantičarsko nacionalistička ideja sa kraja 18. veka o "svetom trojstvu jezika, nacije i države", po kojoj svaki narod mora da ima jezik koji pripada samo njemu, rekao je on.

Profesor Bugarski, koji je bio potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku (AILA), predsednik Evropskog lingvističkog društva (SLE) i koji je član Evropske akademije nauka i umetnosti sa sedištem u Beču, nedavno je na šest američkih univerziteta održao predavanja o sudbini srpskohrvatskog jezika.

Ekonomija

Vatikan kritikuje feminizam

Vatikan je saopštio da feministička borba za vlast i ravnopravnost polova potkopava tradicionalan koncept porodice. Ta borba stvara i pogodno okruženje za homoseksualne

Društvo subota 31.07. 15:11 Komentara: 5

NUNS: Preko 300 postupaka

U Srbiji se vodi više od 300 sudskih postupaka protiv novinara i medija. Podaci Nezavisnog udruženja novinara Srbije govore o novom fenomenu posle demokratskih

Društvo subota 31.07. 12:19 Komentara: 5
strana 1 od 157 idi na stranu