10 savršenih mesta na Koridoru 10

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2004.

08:10

Default images

U hotelu “Hajat“, u utorak je izabrano 10 savršenih mesta u Srbiji, duž koridora 10.

Konkurs je bio otvoren tokom prošlog meseca, pod okriljem Američke agencije za međunarodni razvoj, nevladine organizacije CHS i Turističke organizacije Srbije. Kao predlozi, dominirala su ugostiteljska mesta, gde turisti mogu da svrate i da se odmore dok su na proputovanju.

Palić, Zobnatica, Carska Bara i Soko Banja, između ostalih, izabrani su za deset savršenih mesta duž koridora 10, koji važi da ima najviše potencijala za turizam, naročito pred Olimpijadu u Grčkoj. Na konkurs je pristiglo oko 200 prijava, a učesnici su bili preduzetnici, lokalne zajednice ali i pojedinci.

Žiri, koji su činili i stranci, kojima je poznata naša zemlja, izabrao je 10 savršenih mesta u koja će biti uložena i novčana sredstva, kaže  Željko Šunderić, PR CHF International-a, nevladine organizacije koja je vodila ovu akciju. “Do početka avgusta će u svako od ovih mesta biti uloženo do 10.000 dolara, da se popravi nešto i da se poboljša ponuda. Do tada će biti urađena i jedna lepa brošura i mapa, sa kratkim opisima i fotografijama ovih mesta i svaki će turista na ulazu u zemlju dobijati od avgusta ovu mapu i biće pozvan da svrati na ovih deset “savršenih mesta”, kazao je Šunderić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Milica Čubrilo kaže da se svi projekti uklapaju u ono što treba promovisati i razvijati kao ponudu. “Deset hiljada dolara je jako mnogo, ali i prilično malo. No, od nečega treba početi, kada može da se iskombinuje i odmor i one tehničke potrebe, benzinska pumpa, toalet, promena gume, zajedno sa kupovinom i upoznavanjem naših ili običaja ili suvenira. Mislim da je to pravi projekat”, rekla je Čubrilo.

Pored suvenira, nacionalnih jela i etno proizvoda, koji su zastupljeni u gotovo svih 10 ponuda na putu od mađarske do makedonske granice, izdvaja se predlog iz Bujanovca – punkt sa bežičnim internetom za strance. Tu bi se pružale i sve ostale turističke informacije, a turisti bi se usmeravali i ka manastiru Prohor Pčinjski i drugom graničnom prelazu sa Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: