Reakcije na smene u RS

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2004.

21:07

Default images

Stranke iz Federacije BiH uglavnom pozdravljaju poslednje poteze Pedija Ešdauna.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je ocenio da je smena Dragana Kalinića i ostalih funkcionera "samo polovično rešenje, navodeći da je visoki predstavnik trebalo da ukine Srpsku demokratsku stranku.

Predsednik Predsedništva Stranke za BiH Safet Halilović, naglašava da je smena funkcionera SDS i institucija RS sasvim legitimna, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Mirsad Bajtarević.

Osnivač stranke za BiH, Haris Silajdžić smatra da ova odluka ne dotiče suštinu problema, koji se ogleda u unutrašnjem uređenju zemlje, nastalom kao posledica agresije i genocida. Lider Socijaldemokratske partije, Zlatko Lagumdžija takođe smatra da ovo neće bitnije uticati na stanje u državi. Šef kluba poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS, Tarik Sadović, smene smatra očekivanima, i kaže da jesu rezultat izbegavanja najodgovornijih političkih predstavnika RS da se suoče sa teškim ratnim nasleđem. Predsednik SDA, Sulejman Tihić, kaže da će ovo doprineti brzom sprovođenju reformi u BiH. Nova hrvatska inicijativa gleda na ove smene kao na kozmetički potez. za opozicione stranke, smena funkcionera SDS-a, jeste pokazatelj da reformska orijentacija nacionalnih stranaka, za međunarodnu zajednicu prestavlja promašenu investiciju. Interesantno je da niko ne spominje Radovana Karadžića, zbog kojeg je danas i predstavljen novi paket mera Ureda Visokog predstavnika.

 Inače, SAD su pružile snažnu podršku odluci Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da smeni oko 60 zvaničnika RS, zbog nesaradnje tog entiteta s Haškim tribunalom i neizričuvanja optuženih za ratne zločine. Zamenik portparola Stejt departmenta Adam Ereli naveo je da su "ti zvaničnici i ta politička stranka sprečili BiH da ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma i obavezu pune saradnje sa Medjunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: