Koštunica: podrška Tadiću

Izvor: B92

Nedelja, 20.06.2004.

10:09

Default images

Premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da je uveren da će kandidat DS pobediti na izborima.

Tri dana pošto je Demokratska stranka Srbije saopštila da na predsedničkim izborima podržava kandidata Borisa Tadića, lider te partije i premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je uveren da će kandidat DS-a pobediti na izborima. Koštunica je za Večernje novosti od nedelje izjavio da je uveren da birači na ovim izborima neće pogrešiti, a da bi pobeda Tomislava Nikolića Srbiju dovela u jednu vrstu meke izolacije.

“Nema nikakve dileme da je Boris Tadić dobio podršku DSS-a za drugi krug izbora. Za DSS i za mene je najvažnije što sam kroz razgovore sa Tadićem video da postoji nedvosmislena spremnost da se radi na donošenju novog ustava, isto tako da se u potpunosti podrži borba za ostarivanje plana za Kosovo i Metohiju. Zatim, veoma je važno i što sam video da postoji puna spremnost i zalaganje za što bolje funkcionisanje državne zajednice, da se beskompromisno vodi borba protiv korupcije i kriminala i da se, što je takođe važno, u domenu spoljne politike vodi računa o uravnoteženom pristupu našim strateškim partnerima EU, Ruskoj federaciji i SAD”, rekao je Vojislav Koštunica.

Predsednik Izvršnog odbora G17 plus Goran Paunović smatra da u prvom krugu polovina članova i simpatizera te stranke nije izašla na izbore i da će to biti "dodatni rezervoar" glasova za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom izbornom krugu. "Deo naših članova u prvom krugu je glasao za Tadića, jedan manji deo za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Srbije Dragana Maršićanina, a polovina nije izašla na izbore. Zato odziv birača u drugom krugu može biti veći nego u prvom", rekao je Paunović za novosadski "Dnevnik" u nedelju.

Sociolog Srećko Mihajlović, iz Centra za proučavanje alternativa, kaže za B92 da bi kandidati trebalo da svaki put pozivaju građane da u što većem broju izađu na izbore jer će, kako je rekao, po svemu sudeći, izlaznost birača biti manja nego u prvom krugu.

"U ovom slučaju, pitanje izlaznosti je veoma važno, jer ako je izlaznost niska, vrlo je verovatna pobeda Tomislava Nikolića. A, ako je izlaznost relativno visoka, izvesna je pobeda Borisa Tadića. Tako, za ovaj izborni krug, odnosno za finale izbora za predsednika Srbije, odlučuje pre izlaznost nego što odlučuje izborno opredeljenje građana. Deluje malo čudno, ali svi podaci govore da je upravo tako", kaže Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: