DSS podržava Borisa Tadića

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2004.

08:31

Default images

DSS je u sredu uveče podržao predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića.

U saopštenju Predsedništva Demokratske stranke Srbije ne navodi se eksplicitno da Tadić ima podršku u drugom krugu, već da DSS podržava Tadića u ostvarivanju politike za koju se, učešćem u Vladi Srbije, zalaže DSS.

"To je politika koja omogućava stabilnost i napredak Srbije i zato je veoma važno da budući predsednik Srbije u potpunosti i bezrezervno zastupa te političke ciljeve", navodi se u saopštenju Predsedništva DSS. Iako su takvim stavom otvorena mnoga pitanja, niko iz Demokratske stranke nije bio dostupan da odgovori na njih.

Jedan od koalicionih partnera DSS G17 plus pozdravio je odluku o podršci. Potpredsednik te stranke Mlađan Dinkić ocenio je u izjavi za B92 da je tako uklonjena bilo kakva prepreka za potpunu saradnju svih demokratskih snaga u zemlji. Na pitanje da li se s obzirom na iznetu podršku može očekivati da članovi vladajuće koalicije aktivno učestvuju u Tadićevoj kampanji, Dinkić je odgovorio: "Mislim da je dovoljno to što je ceo demokratski blok stao iza Tadića, da će i oni birači koji su ostali kod kuće u vreme prvog kruga izbora sada izaći na izbore jer imamo jedinstvenog kandidata. Očekujem veću izlaznost jer je veoma lak izbor. S jedne strane je Tomislav Nikolić, koji znači izolaciju Srbije i povratak u devedesete, a s druge je Boris Tadić, koji garantuje da ćemo složnije ići napred u neku bolju budućnost", kaže Dinkić.

Za razliku od Dinkića, koji je uveren u veću izlaznost glasača u drugom krugu, direktor “Stratedžik marketinga” Srđan Bogosavljević kaže za B92 da je svaka podrška važna jer se mora računati na manju izlaznost. "Podrška nekoga ko je imao 400.000 glasova je veoma značajna i mislim da, u zavisnosti od toga koliko će ta podrška biti iskrena i dobro plasirana, to itekako može biti prednost za Tadića", kaže on.

Bogosavljević navodi i da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će svih 400.000 glasača vladajuće koalicije glasati za Borisa Tadića. "To je značajan pomak, jer smo već u preliminarnim istraživanjima imali veću naklonost birača Tadiću, nego Nikoliću, doduše, ne preterano oduševljeno", kaže on.

Tri dana posle izbora stigle su i prve ocene iz Crne Gore. Premijer Milo Đukanović je izjavio da će ta republika poštovati rezultate predsedničkih izbora u Srbiji kao demokratski izraz volje građana i istakao da on, lično, navija za demokratsku i proevropsku Srbiju. "Ono što je dobro jeste da se Tadić nametnuo kao kandidat sa ozbiljnim izgledima u drugom krugu", ocenio je Đukanović za podgorički radio Antena M. "Mislim da kandidati ulaze u drugi krug s jednakim šansama, ne moram da kažem da navijam za demokratsku i proevropsku Srbiju i da bih se vrlo radovao da Srbija stabilizuje svoje političke prilike. Demokratska javnost Srbije, kao i Evrope i SAD, smatraju da bi Nikolić bio loš izbor i da bi doveo do izvesnih problema u komunikaciji Srbije sa Evropom. Dakle, to je nešto što definitivno ne bi pogodovalo ni nama u Crnoj Gori, ni regionu u celini", kaže on. Đukanović je rekao i da se ne slaže sa stavom da bi eventualna pobeda Nikolića bila poslednja šansa za crnogorsku nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: