U Gračanici ubijen Dimitrije Popović

Izvor: B92

Subota, 05.06.2004.

10:27

Default images

Učenik medicinske škole, sedmnaestogodišnjii Dimitrije Popović iz Gračanice, ubijen je u subotu rano ujuto u tom gradu.

Nepoznato lice, koje se nalazilo u automobilu marke Audi, pucalo je na Dimitrija, koji se, sa još trojicom svojih drugova, nalazio ispred kioska brze hrane, javlja iz Gračanice, za B92 novinar KIM Radija, Živojin Rakočević.

Sem Dimitrija, koji je pogođen u glavu, u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, niko drugi nije povređen. Akcijom KFOR-a i KPS policije, uhapšeni su napadači, što je potvrdio i portparol UNMIK-a, Malkolm Ešbi, koji je rekao da su dva kosovska Albanca uhapšena zbog sumnje da su umešana u ubistvo Dimitrija Popovića. On, naravno, nije naveo imena osumnjičenih. Gračanicu je danas posetio i Štefan Feler, koji je rekao da je ovo strašan zločin: “Noćas smo imali starašan zločin. Brutalno je ubijen mladi kosovski Srbin, ali takođe mogu da vam kažem da sam odmah bio obavešten i imamo informaciju o osumnjičenima. Pripadnici KPS-a su postavili kontrolne punktove u Prištini i bližoj okolini i uhvatili smo dvojicu osumnjičenih”. 

Trenutno, u Gračanici zaseda Krizni štab, koji je oformljen još kada je u Čaglavici ranjen Jovica Ivić. Krizni štab bi trebalo da donese odluke šta treba raditi dalje i kako će Srbi reagovati. Inače, magistralni put Priština – Gnjilane je u blokadi, u Gračanici se nalaze jake snage KFOR-a, meštani čitav dan obilaze mesto ubistva. Gračanica živi u jednoj teškoj atmosferi, retki su automobili, život je na neki način stao.

Osudjujući noćašnje ubistvo, Vladika Raško prizrenski Artemije je ocenio da se tragedija srpskog naroda na Kosovu nastavlja, iako im je, posle 17. marta, bila ulivana nada da se to više neće ponoviti: “Upravo pre nekoliko dana, kako je KFOR napustio punktove na ulazu u Gračanicu, kao da je to bio znak zločinicima, teroristima da mogu da rade šta hoće i tako su oni tu priliku iskoristili i izvršili ovaj gnusni zločin. Ubili su nedužnog dečka i ko zna šta će se još događati. Međunarodna zajednica na sve to, izgleda, još uvek je i gluva i slepa, jer reagovanje koje preduzima ni iz daleka nije adekvatno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: