Moguće osporiti privatizaciju Sartida

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2004.

17:10

Default images

Konsultant za strane investicije, Milan Kovačević, za B92 kaže da je moguće da privatizacija "Sartida" bude osporena.

Saslušanje bivših predstavnika vlasti Nemanje Kolesara i Aleksandra Vlahovića u vezi sa prodajom “Sartida” “Ju es Stilu”, ponovo je aktuelizovalo  privatizaciju te kompanije. Postavlja se pitanje da li je Sartid prodat ispod cene i da li je bilo boljih kupaca od američke kompanije. Savet za borbu protiv korupcije već istražuje taj slučaj i uskoro treba da prezentuje javnosti svoja saznanja. Ekonomski analitičari nagoveštavaju mogućnost poništenja privatizacije, ali i upozoravaju da je to loš znak budućim investitorima

Američka kompanija "Ju es stil" kupila je prošle godine smederevski "Sartid", koji je bio u stečaju: “U slučaju Sartida prodat je čitav stečajni dužnik, što znači da kupac dobiva preduzeće bez dugovanja, a novci koje je on uplatio deponuju se kod suda i služe za isplatu svih poverilaca”, kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Sartid je prodat za 23 miliona dolara, a njegova dugovanja od preko milijardu dolara, koja neće moći da se naplate od novca od prodaje, treba da namiri država, odnosno poreski obveznici. Medju kreditorima Sartida su i četiri evropske banke, koje, iako su pozajmile toj firmi više od 130 miliona dolara, nemaju pravo na povrćaj novca. Naši sagovornici kažu da je takvo ponašanje stečajnih vlasti bilo dodatna potvrda stranim investitorima da Srbija još nije pravno sigurna zemlja:

“Po starom zakonu, banke uopšte nisu dobile status, uopšte nisu dobile poziciju u postupku. To znači pozicija u postupku još ne kaže koliko pare na kraju postupka dobija jedan poverilac. A bez ovog statusa vi uopšte nemate nikakva prava”, komentariše Ferdinand Wehrschutz, dopsnik ORF.

Ekonomski analitičari kažu da nije isključena mogućnost poništenja prodaje. Oni istovremeno poručuju da će to biti veoma loš signal investitorima - svako ko kupi neku firmu u Srbiji, posle smene vlasti, može biti izložen riziku da se revidira njegova investicija – upozoravaju konsultanti.

”Revizija prodaje Sartida u postupku stečaja moguća je prema pravilima koji regulišu sudski postupak. Svaki stečaj može biti osporavan i u tom postupku osporavanja kod sudova, može se promeniti prethodna odluka”, objašnjava Milan Kovačević.

Prema zakonu, nadležni za izbor kupca i sumu za koju će biti prodat Sartid, jesu sudsko veće Trgovinskog suda, stečajni sudija i stečajni upravnik, koji su u utorak zbog toga i saslušani u MUP-u Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: