Sporazum o sukcesiji od 3. juna

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2004.

11:01

Default images

Sporazumom o sukcesiji SFRJ Hrvatska mora da isplati odštetu SCG za oduzetu imovinu, piše zagrebački "Večernji list".

Sporazum o sukcesiji stupa na snagu 3. juna, a Hrvatska mora da počne isplaćivanje odštete Srbiji i Crnoj Gori za oduzeta odmarališta na Jadranu i drugu oduzetu imovinu, piše list. Isti izvor navodi da, prema sporazumu država-naslednica SFRJ, građani i preduzeća imaju pravo na vraćanje imovine bez obzira na nacionalnost i državljanstvo vlasnika.

Međutim, iako je to u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu, ministar za dijasporu Milorad Vukčević nije obavešeten o tom sporazumu. Vukčević za B92 navodi i da ne zna da li je bilo kontakata srpske i hrvatske strane. “Ne znam da li se hrvatska strana javljala privrednim organizacijama koje su vlasnici letovališta i nepokretnosti u Hrvatskoj, da li je bilo razgovora i kako se oni odvijaju, je li bilo ugovora”, kaže on.

Jedna od firmi koja potražuje nekretnine na teritoriji Hrvatske je kompanija "Geneks". Predsednik te kompanije Miodrag Savićević kaže B92 da će tako bar jedan deo štete biti nadoknađen. “Ovo što treba uraditi je dobro, ali je dosta komplikovano jer su naši objekti promenili više vlasnika, a restitucija u fizičkom obliku je verovatno nemoguća. Postoji interes drugih preduzeća da preuzmu finansijska prava, pa mislim da će to biti završeno kroz privredne aranžmane sa zainteresovanim firmama koje će od nas otkupiti ta imovinska prava”, kaže on.

Savićević navodi i da Sporazumom o sukcesiji nisu obuhvaćene sve vrste štete nanete preduzećima zbog sukoba na ovim prostorima. “Sukcesija ne obuhvata jedan deo šteta, a to su dugovi raznih preduzeća. To je druga oblast prava, to je privredno pravo”, kaže on.

Od firmi u Srbiji, najviše nekretnina, osim “Geneksa” traže "Jugobanka" i "Centrotekstil".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: