Izabran novi rektor BU

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2004.

17:03

Default images

Profesor Pravnog fakulteta, Dejan Popović, izabran je za novog rektora Beogradskog univerziteta.

Za Popovića se tajnim glasanjem  izjasnilo 60 članova Saveta univerziteta, koga čine profesori, studenti i predstavnici vlade. Novi rektor je novinarima rekao da će prioritet u dvogodišnjem mandatu biti izrada novog zakona o visokom obrazovanju, koji treba da predstavlja most između Beogradskog univerziteta i Evrope.

Popović je naglasio da će se kao rektor truditi da studenti dobiju olakšan vizni režim: "Mislim da je veoma važno da se našim partnerima u Evropi kaže: u redu, prihvatili ste Univerzitet u Beogradu kao ravnopravni deo evropske zajednice univerziteta, ali mi smo objektivno van toga procesa sve dok ne bude mobilnost omogućena, a nema mobilnosti dok postoje tako čvrsti vizni režimi. Univerzitet i fakulteti moraju garantovati. Naravno da će oni koji budu išli u razne forme interevropske akademske razmene obavljati taj posao i tu moramo biti vrlo čvrsti jer jedan eksces može da san dovede u situaciju sličnu aferi sa šećerom ili sličnim potezima koji nas mogu kompromitovati."

Dejan Popović je od 1995. do 1998. godine bio dekan Pravnog fakulteta. U Vladi Zorana Đinđića obavljao je dužnost pomoćnika ministra finansija Božidara Đelića.

Za prorektore Beogradskog univerziteta izabrani su Aleksandar Cvetanović sa Građevinskog fakulteta, Aleksandar Lipkovski sa Matematičkog i Ljubiša Topisirović sa Biološkog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: