Samit Latinske Amerike i EU

Izvor: Beta

Petak, 28.05.2004.

22:59

Default images
Lideri EU i Latinske Amerike, složili su se o multipolarnoj viziji sveta i indirektno kritikovali SAD.

Iako nijedan lider nije direktno pomenuo SAD, oni su na samitu u Gvadalahari jasno kritikovali SAD, a Francuska, Nemačka i Brazil su, takođe indirektno, optužili vlasti u Vašingtonu za unilateralno delovanje, posebno u Iraku.

Predsedavajući EU, irski premijer Berti Ahern, insistirao je na važnosti multipolarnosti, uz podršku "jakih međunarodnih institucija, sa UN u centru". "Potreban nam je multilateralni sistem, sposoban da pruži konkretna rešenja za izazove u svetu", kao što su terorizam, organizovani kriminal i siromaštvo", izjavio je predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Ne pominjući direktno SAD, Prodi je ukazao da nijedna zemlja "ne može da se sama suočava sa problemima i aktuelnim pretnjama".

Ovaj samit je bio prilika za novog španskog premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera da se pojavi na međunarodnoj političkoj sceni. On je takođe insistirao na neophodnosti "obnove međuregionalnog dijaloga" u cilju "multilateralizma". Osnovna pitanja su, prema Sapateru, reforma UN, poštovanje ljudskih prava, trajni razvoj, eliminisanje korupcije, trgovine drogama i organizovanog kriminala, iskorenjivanje siromaštva i borba protiv terorizma.

Meksički predsednik Visente Foks uputio je "odlučan apel za jačanje UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: