Biografija Milorada Lukovića (Ulemeka) - Legije

Beograd --

Izvor: Beta
Podeli

Milorad Luković (Ulemek) - Legija, rođen je 1965. godine u Beogradu, u porodici koja potiče iz sela Pecka sa Korduna u Hrvatskoj. Sredinom 1980-ih je pobegao u Francusku i pristupio Legiji stranaca, u kojoj je proveo sedam godina, ratujući u raznim krajevima sveta - u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvajani, u Persijskom zalivu... U Srbiju se vratio kada je počeo rat, 1992. i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, Arkanovim "Tigrovima" i u njihovoj bazi u Erdutu obučavao dobrovoljce za front. Kao jedan od komandanata, sa Arkanom je ratovao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada je rasformirana Arkanova garda, prešao je u Jedinicu za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Srbije, "crvene beretke", a zapovednik JSO je postao početkom 1999. kada je postavljen novi načelnik SDB Radomir Marković umesto smenjenog Jovice Stanišića.

Osumnjičen je za saučesništvo u ubistvu četiri zvaničnika Srpskog pokreta obnove, 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali. Tokom rata na Kosovu, bio je komandant JSO i učestvovao u brojnim operacijama.

U aprilu 2001. je smenjen sa mesta komandanta JSO SDB Srbije, a prema pisanju "Večernjih novosti" krajem juna te godine sa porodicom je otišao u Republiku Srpsku. Zbog umešanosti u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003, godine, MUP Srbije je za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Oženjen je i ima troje dece, jedno iz prethodnog braka. Nedavno je uzeo prezime svoje supruge - Luković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu