SCG poslednja na listi za EU

Izvor: B92

Petak, 30.04.2004.

17:27

Default images

SCG od ponoći će se graničiti sa Evropskom unijom.

Evropska unija dobija 10 novih članica i to je najveće proširenje od njenog osnivanja. Osećaj da se menja istorija verovatno se najviše oseća u osam bivših komunističkih zemalja – Češkoj Republici, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji. U gotovo svim gradovima novih članica EU u petak je organizovano slavlje.

Iz Budimpešte, utiske prenosi snimatelj Agencije Rojters, Feđa Grulović: "Očekuje se veliko slavlje i spektakularni vatromet koji će osvetliti ceo grad, interesantno je da je Slovenija dobila najveću pažnju, jer su svi veći zvaničnici u Sloveniji."

U Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, proslave su organizovane na nekoliko centralnih trgova, a svaka zemlja Evropske unija ima mali štand kojim je predstavljena, prenosi dopisnik Skaj njuza, Jakša Šćekić. Slovačka je dugo godina na šengenskoj 'beloj listi' i ništa krucijalno se neće desiti od 1. maja. Jedino postoji ograničenje za zapošljavanje u Irskoj i Velikoj Britaniji, i ovog leta će samo oko 1-2.000 studenata otići da radi tamo.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da Srbija i Crna Gora sasvim sigurno neće ući u prvi talas proširenja Evropske unije. Od balkanskih zemalja, prve na listi su Rumunija i Bugarska, a sve veće šanse ima i Hrvatska: "Možemo videti da Hrvatska vrlo brzo izvršava obaveze prema EU i već ima status kandidata, a Makedonija je aplicirala za članstvo. U tom procesu približavanja EU, mi smo, na žalost, na Zapadnom Balkanu, apsolutno na začelju, poslednji smo na listi i, za razliku od drugih bivših jugoslovenskih republika i Albanije, mi još nijedan ozbiljan posao nismo završili."

Srbija i Crna Gora može da očekuje niz negativnih posledica činjenice da ostaje sa druge strane granice Evropske unije. Očekuje se da poraste konkurencija na tržištu Evropske unije i za niz proizvoda koje izvozi SCG, pre svega poljoprivredne. Evropska unija će izdvajati ogromne subvencije za nove članice i očekuje se da ta suma bude i do deset puta veća od novca koji će stizati na Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: