Protest protiv referenduma o izbrisanima

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2004.

17:37

Default images
U sredu je u Ljubljani održan protest pod nazivom "5 do 12", na kome su slovenački pisci, novinari, režiseri, pesnici i drugi kulturni radnici, protestvovali zbog referenduma o izbrisanima, koji se održava u nedelju 4. aprila, prenosi za B92 Jelica Greganović. Boris Novak, predsednik Međunarodnog PEN kluba, ovaj referendum je nazvao "bleferedumom", kritikujući državu, koja je izbrisala 18.305 svojih građana i time im oduzela sva prava. Novak je i dodao da prisutni kulturni radnici žele da pokažu da je laž kada se kaže da su nevini građani izbrisani u ime "slovenstva i slovenačke kulture", kao i da je pitanje izbrisanih i pravno i političko, kulturno i istorijsko raskršće: na jednoj strani je put u Evropu, a na drugoj samozadovoljna provincija, nesloboda i prošlost.

Skupu je prisustvovao i slovenački ombdusman Matjaž Hanžek, koji je za B92 izjavio da je "kesnofobija uvek postojala u Sloveniji, ali sada je bolje jer je bar izašla u javnost". Okupljeni su još jednom pozvali na bojkot referenduma na kome se odlučuje o ljudskim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: