Svi osim DS predlažu zakon o pomoći haškim optuženicima

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.03.2004.

14:37

Default images

Skupština Srbije razmatraće u utorak predlog zakona o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama koji su usaglasile sve poslaničke grupe osim Demokratske stranke. Srpska radikalna stranka najavila je da će povući svoj predlog zakona koji je bio na dnevnom redu sednice zakazane za sutra u 10 sati. Predlog zakona koji su usaglasile poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, G17 plus, koalicije Srpski pokret obnove - Nova Srbija, Socijalističke partije Srbije i SRS predviđa po tri vrste pomoći za optužene pred Tribunalom i za članove njihovih porodica.

Zakon o pravima optuženog u pritvoru Haškog tribunala i članova njegove porodice, što je zvaničan naziv zakona, predviđa naknadu zarade, troškova dokaza odbrane i stručne pomoći za pripremanje odbrane za optužene. Za članove porodice predviđa se materijalna pomoć i  naknada za troškove prevoza do Haga i komunikacije sa optuženim za članove porodice.

Naknada zarade optuženog koji je bio u radnom odnosu je u visini plate zaposlenog u državnim organima sa koeficijentom 8,8 i isplaćuje se mesečno optuženom ili članu porodice koga on ovlasti. Optuženi ima pravo na paušalnu nakandu troškova obezbeđenja dokaza odbrane a u visini od 50 odsto od prosečne mesečne zarade.

Pravo optuženog na naknadu troškova obezbeđenja stručne pomoći i pripremanja odbrane obuhvata pravo optuženog na novčani iznos u visini naknade utvrđene advokatskom tarifom u Srbiji. To pravo ne može da koristi optuženi ako koristi sredstva Haškog tribunala namenjena angažovanju branilaca.

Svi članovi porodice optuženog imaju pravo na naknadu troškova prevoza i boravka u inostranstvu koja se priznaje za najviše dva člana porodice u okviru jedne posete, a najviše za dve posete mesečno koje mogu da traju četiri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: