Stojković: nepotrebni posebni sudovi za organizovani kriminal

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2004.

14:45

Default images

Ministarstvo pravde Srbije  predložiće  ukidanje posebnih odeljenja Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal i ratne zločine, potvrdio je danas ministar pravde Zoran Stojković.

"Naš je stav da ne treba da postoje posebna odeljenja, već da svaki sudija Okružnog suda mora biti sposoban i za takva sudjenja", objasnio  je ministar prilikom prvog obraćanja novinarima od kada je imenovan na čelu ministarstva pravde: “Mi ćemo inicirati izmenu kompletnog zakona, ali u smislu poboljšanja uslova i mogućnosti za rad. Naš je stav da ne treba da postoji posebno odeljenje, nego da treba da se svakom od sudija omogući da sudi po prirodnom redu, ako su sudije izabrane za sudije okružnog suda, one moraju da budu sposobne da sude svaki predmet”, kazao je Stojković.

Kao važan razlog za ukidanje specijalnih sudova ministar Stojković navodi loše odnose medju sudijama redovnih i specijalnih sudova, zbog razlika u platama: “Jer, vi zaboravljate da se Ovčara sudi kao ratni zločin, ali je sudija normalnog okružnog suda istovremeno sudio za Sjeverin. Ovaj sudi Sjeverin za trideset i nešto hiljada dinara platu, a onaj sudi za sto trideset”.

Ministar pravde  je najavio da će biti usvojen i poseban zakon o zaštićenom svedoku. Medju novinama bi bila  mogućnost korišćenja dokaza nabavljenih u inostranstvu za sudjenja za organizovani kriminal, s obzirom na raširenost takvog kriminala.

Govoreći o aktuelnim postupcima pred specijalnim sudovima ministar Stojković je rekao da oni neće biti ugroženi: “Zašto bi bilo ugroženo suđenje? Problemi koji se javljaju u ovom postupku, javljaju se baš iz ovih razloga koje ja spominjem. Većina prigovora dolazi sa ove strane. Nisu po pravu izabrane sudije došle na red da sude predmete, nego su probrane”, rekao je Stojković.

Ocenjujući da reforme u pravosudju "nisu ni započete", te da je i komisija Saveta Evrope zaključila u januaru da "ništa nije uradjeno", ministar je najavio izmene zakona o sudijama, tužiocima i Visokom savetu pravosudja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: