Kovačević mentalno oboleo i biće upućen na lečenje

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2004.

20:19

Default images

Bivši kapetan JNA Vladimir Kovačević zvani Rambo, optužen za ratne zločine u Dubrovniku, mentalno je oboleo i izgledno je da će biti upućen na lečenje u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa, najverovatnije u Beogradu, proizlazi iz današnje rasprave u Haškom tribunalu. Nakon što su razmotreni nalazi psihijatara koji su pregledali Kovačevića, sudija Alfons Ori rekao je da se "odbrana i optužba slažu da je Kovačeviću potrebno psihijatrijsko lečenje". Sudije su, zatim, sa tužiocima i braniocima razmatrali pod kojim bi proceduralnim uslovima Kovačević mogao biti upućen na lečenje u zatvorenu kliniku u Beogradu, ali veće još nije donelo nikakvu odluku o tome. Zastupnici optužbe takođe su preneli sudijama da glavni tužilac Karla del Ponte ostavlja otvorenom mogućnost da postupak protiv Kovačevića u budućnosti prepusti pravosuđu Srbije, što bi bio prvi takav slučaj.

Sudija Ori pitao je Kovačevića zašto sada prihvata da bude poslat na lečenje u Beograd, kada se ranije tome protivio, izražavajući "nepoverenje prema vlastima i lekarima u Srbiji". Optuženi je odgovorio da su ga ranije lekari na Vojnomedicinckoj akademiji "vezivali za krevet", ali da su oni sada "u penziji". Kazao je da mu je načelnik VMA Zoran Stanković poručio da će mu pomoći i pokušati da ga izleči, a da on doktoru Stankoviću veruje. Na pitanje sudije da li je svestan da će, ako bude izlečen, morati da se vrati u Hag na suđenje, Kovačević je odgovorio da je on nameravao da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu pre nego što ga je prošlog septembra uhapsila srpska policija i da je u tom cilju "kontaktirao zamenika ministra unutrašnjih poslova" Srbije. "Ministar (unutrašnjih poslova Dušan) Mihajlović mi je rekao: 'Nemoj sada da se predaješ, naštetićeš admiralu (Miodragu) Jokiću. Posle su upali u moj stan i odneli sva dokumenta i kasete...Hoće sve da svale na mene", kazao je Kovačević.

Admiral Jokić je prošlog leta pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ratne zločine u Dubrovniku u zimu 1991. godine, a 18. marta će mu biti izrečena presuda. Jokić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u novembru 2001. godine, a u Hag ga je dopratio ministar Mihajlović, lider Nove demokratije čiji je admiral član bio. Kovačević je rekao i da on nije komandovao trupama JNA tokom napada na Dubrovnik, da su to činili "generali" koji se sada "ničega ne sećaju" i žele da svu krivicu svale na njega. On je naglasio da će se kada mu bude bolje sam vratiti pred Haški tribunal kako bi objasnio "ko je kriv".

Pred Haškim tribunalom, inače, traje suđenje generalu Pavlu Strugaru, koji je, zajedno sa Kovačevićem, optužen za granatiranje zaštićenog gradskog jezgra Dubrovnika 6. decembra 1991, sa položaja Druge operativne grupe JNA čiji je komandant bio. Odbrana generala Strugara više puta je tvrdila da je on nesposoban za suđenje zbog demencije i posttraumatskog sindroma.

Kapetan Kovačević je uhapšen u Srbiji 25. septembra prošle godine, a u Hag je prebačen 23. oktobra. On je pred sudije Haškog tribunala izveden 3. novembra, ali nije bio u mentalnom stanju da se izjasni o krivici.

Sudsko veće je potom naredilo da optuženog pregledaju medicinski eksperti odbrane i optužbe koji su, kako proizlazi iz današnje rasprave, zaključili da je Kovačević bolestan i da mu se zbog toga trenutno ne može suditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: