Đelić: Hamović i Lazarević suvlasnici Nacionalne štedionice

Beograd --

Izvor: B92, Beta Srbija
Podeli

Bivši ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Djelić izjavio je u subotu da su vlasnici firmi "EFT" i "Interfejs" Vuk Hamović i Vojin Lazarević preko nekoliko povezanih firmi vlasnici 54,2 odsto kapitala "Nacionalne štedionice". Djelić je, svedočeći pred Anketnim odborom Skupštine Srbije koji utvrdjuje činjenice o trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim sa tom trgovinom, utvrdio da postoje dokumenti iz kojih se vidi da je Narodna banka Srbije držala deo deviznih rezervi u moskovskoj "Euroaksis banci", čiji su suvlasnici Hamović i Lazarević: “Nije bilo jasno po kojoj proceduri i zbog čega je taj depozit od nekoliko miliona dolara, porastao na 58 miliona dolara do kraja mandata gospodina Dinkića, i zašto, kao što vidite u tabelama, jednog momenta je 20 miliona dolara upotrebljeno za namenu koja se zove struja”, kazao je Đelić.

Bivši ministar finansija je naveo i da je, sa odobrenjem bivšeg saveznog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, bilo omogućeno stranim kompanijama da izvozno-uvozni posao obave sa firmama iz Srbije i Crne Gore, a da roba ne pređe granicu. Prema njegovim rečima, na taj način je firma "Interfejs" mogla da kupi mazut od NIS-a ne plaćajući porez na promet, a zatim da taj mazut transformisan u struju izveze EPS-u, ne plaćajući nikakve carinske dažbine. Prema njegovim rečima, na taj način je firma "Interfejs" mogla da kupi mazut od NIS-a ne plaćajući porez na promet, a zatim da taj mazut transformisan u struju izveze EPS-u, ne plaćajući nikakve carinske dažbine.

Đelić je rekao i da mu je pokojni predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić jednom prilikom rekao da je "izgubio poverenje" u tadašnjeg ministra energetike Srbije Gorana Novakovića, koji je podneo ostavku na tu funkciju. "Đinđiću su bila sumnjiva česta poslovna putovanja Novakovića u London", rekao je Đelić.
 na tu funkciju.

Predsednik borda direktora kompanije "EFT" Vojin Lazarević je potvrdio da je, kao i Vuk Hamović", suvlasnik "Eurokasis banke", ali je negirao da su depoziti NBS u toj banci bili namenski oročeni. Lazarević je rekao da je vlasnik ili suvlasnik nekoliko firmi, kao i da ima vlasništvo u "Nacionalnoj štedionici". On je naveo da nema vlasnički udeo u firmi "Inerfejs" čiji je vlasnik sadašnji generalni direktor kompanije "EFT" Džejms Naj. Prema rečima Lazarevića, "EFT" i "Interfejs" nisu imale privilegovan položaj pri sklapanju poslova sa EPS-om i NIS-om. Neki ugovori su, kako je rekao, bili štetni za te dve inostrane firme.

Dispečer u EPS-u Stojan Radak je rekao da Srbija nema potrebu da uvozi velike količine električne energije jer EPS trenutno može da zadovolji 98 odsto potrošnje. On je potvrdio da je u oktobru prošle godine poslovodstvo EPS-a donelo odluku da se ne iskoristi mogućnost za povećanje proizvodnje u Termoelektrani "Bajina Bašta", a istovremeno je pozajmaljena struja od "EFT". Tim poslom je, kako je ocenio, učinjena usluga "EFT", koji tada nije znao šta će sa viškom struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 362 idi na stranu