Godinu dana od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Izvor: B92

Petak, 12.03.2004.

10:56

Default images

Saradnici premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog 12. marta prošle godine, rekli su u petak uveče na memorijalnoj akademiji u Beogradu da Đinđićeva žrtva ne sme biti uzaludna, a da njegove ubice moraju biti kažnjene. Bivša predsednica GSS-a, Vesna Pešić, rekla je da je glavni zadatak naslednika Đinđića da Demokratska stranka i njeni saveznici osvoje vlast. Ona je dodala da je to bila i "Zoranova poruka" i da se, kada se to shvati, ne treba plašiti "socijalista, radikala i drugih mračnjaka". "Slava Zoranu Đinđiću, našem prvom modernom heroju", rekla je Vesna Pešić.

Predsednik Demokratskog centra, Dragoljub Mićunović, kazao je da je Đinđić bio hrabar čovek i hrabar političar, jer je znao da je politička pozornica minsko polje kroz koje se može kretati uz hrabrost, veštinu i sreću. "On u poslednjem trenutku nije imao sreće", rekao je Mićunović i ocenio da je Srbija sada na raskrsnici na kojoj se odlučuje da li će krenuti napred ili se vratiti u prošlost.

Predsednik Demokratske stranke, Boris Tadić, kazao je da je 12. mart prošle godine bio "kraj prošlog veka". Tadić je kazao da se danas postavlja pitanje da li je Srbija ušla u novi vek i dodao: "Mislim da nismo". "Na suđenju ubicama se odlučuje da li ćemo kao narod moći sebe da pogledamo u lice. Ako sud ove zemlje ne kazni krivce za smrt Đinđića, njegova žrtva je uzaludna", rekao je lider DS. Tadić je naveo da je suštinski važan odnos države prema Specijalnom sudu gde se sudi optuženima za ubistvo premijera.

Obraćajući se prisutnima, sadašnji predsednik DS-a, Boris Tadić, rekao je da je odnos prema istini ključan za budućnost Srbije i njenih građana: "Ukoliko sud ove zemlje ne kazni krivce za smrt Zorana Đinđića, onda ni njegova žrtva neće imati nikakvog smisla, onda i mi, kao stranka, nemamo pravu budućnost, onda i ovaj narod nema nikakvu šansu za postojanje u vremenu koje dolazi. Zato taj sud ima ogromnu odgovornost, zato oni koji vode ovu državu imaju ogromnu odgovornost".

Okupljenima u Sava Centru obratio se i Dragoljub Mićunović: "I kada najveći tirani ili mračnjaci, diktatori pomisle da su nekako prigušili slobodu, nadu u uspeh, napredak, uspomene na slobodu ne daju mira, one ponovo niču i zato je uspomena na Đinđića glavni neprijatelj svim mračnjacima koji žele danas da zaustave Srbiju."

Memorijalna akademija posvećena Đinđiću i njegovom delu održana je pred punom salom centra "Sava". Mnogo građana koji su hteli da prisustvuju skupu ostalo je van sale. Skupu su, pored porodice ubijenog premijera, prisustvovali i svi članovi vlade čiji je predsednik Đinđić bio, kao i najviši funkcioneri DS. Akademiji su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, lider SPO Vuk Drašković, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, kao i predstavnici diplomatskog kora. U centru "Sava" bili su i predstavnici verskih zajednica, kao i mnogo ličnosti iz javnog i kulturnog života zemlje. Akademija je počela emitovanjem delova govora koje je održao Zoran Đinđić.

Opširnije o obeležavanju godišnjice ubistva možete pročitati u Temi dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: