Vlahović zadovoljan privatizacijom u Srbiji

Izvor: B92

Petak, 27.02.2004.

16:07

Default images

Ministar za privredu i privatizaciju Srbije, Aleksandar Vlahović, je u petak preporučio novoj vladi da obezbedi jak politički konsenzus za još beskompromisnije sprovođenje ekonomskih reformi. Vlahović je rekao povodom trogodišnjice rada tog ministarstva da je zadovoljan sa rezultatima procesa privatizacije u Srbiji. On je naveo da povratka na staro nema i da nova Vlada ne sme da ima dilemu oko toga da li treba nastaviti ka tržišnoj privredi. Ministar Vlahović kaže da nije ni očekivao da će u četvorogodišnjem mandatu završiti jedan tako složen posao kao što je privatizacija, ali da su  postignuti rezultati dobri. Naime, u proteklom periodu u Srbiji je od  planirane prodaje dve i po hiljade preduzeća, do sada prodato 1.117 firmi, od privatizacije ostvaren je prihod od milijardu i tri stotine miliona evra, 770  miliona evra uloženo je u investicije, a 270 u socijalni program.

Komentarišući greške u radu ministarstva, Vlahović je rekao: "Pojedinačne greške ne vidim. Ponovo da se 2001. nađemo u ovoj poziciji, uradili bismo to na isti način, ali mnogo ofanzivnije. Da sam sada u januaru 2001. sigurno bih mnogo manje pažnje poklonio socijalnim programima."

Kada je reč o neuspelom, a tako dugo najvaljivanom pronalaženju strateškog partnera za fabriku "Zastava" iz Kragujevca, Vlahović kaže da je uzrok neuspeha i politička nestabilnost. On, međutim, smatra da je situacija u toj fabrici znatno drugačija nego pre tri godine: "U 'Zastava automobilima' ima 12.500 radnika koji nisu ništa radili. Trake su stale, ako se sećate, i najveći broj zaposlenih u bivšim zavisnim preduzećima takođe nije ništa radio. Danas imamo problem sa 4.500 zaposlenih u 'Zastava automobilima'."

Vlahović kaže da bi nova Vlada Srbije trebalo da vodi još beskompromisniju ekonomsku politiku u sprovođenju reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: