UN: Bivše snage u vlasti nedopustive - usledio bi ekonomski pad i siromaštvo

Izvor: B92

Petak, 06.02.2004.

18:31

Default images

Nakon Evropske unije i Stejt departmenta, koji su poslednjih dana sa zabrinutošću prokomentarisali tekuće konstituisanje zakonodavne i izvršne vlasti u Srbiji, u petak su se istim povodom oglasile i Ujedinjene nacije, navodeći da je u dugoročnom periodu ugrožena i bespovratna finansijska pomoć Srbiji i Crnoj Gori. Stalni koordinator UN u Srbiji i Crnoj Gori Frensis O’Donel upozorio je u pisanoj izjavi da bi bilo “krajnje politički neodgovorno” da demokratske snage u Srbiji uspostave vlast sa kompromitovanim elementima, koji su “uspeli toliko toga da unište 90-ih godina i naprave ogromnu ljudsku tragediju”.

“Najgora stvar za zemlju bila bi kada bi se ljudi sa sumnjivom prošlošću pojavili iz političkih senki, u kojima su bili prethodne tri godine, i preuzeli kontrolu nad državnim institucijama, agencijama ili preduzećima”, poručio je O’Donel, uz opasku da “želi da bude sasvim jasan”. “To bi bilo razarajuće za međunarodni kredibilitet Srbije, obeshrabrilo bi investitore i ugrozilo celishodnost postojanja državne zajednice SCG. To bi moglo da dovede do gubitka 100 miliona dolara pomoći na godišnjem nivou”, naveo je O’Donel. Čitav sistem pomoći UN za razvoj Državne zajednice, u narednih pet godina, biće pogođen, sve dok se u Srbiji ne obezbedi politička stabilnost i reformski orijentisana vlast, piše u izjavi. “Dovoljno je loša činjenica da država gubi veoma povoljne kredite nekoliko međunarodnih finansijskih institucija, koji su joj preko potrebni za obnovu, ali ovde govorimo o besplatnim, nepovratnim donacijama”, rekao je stalni koordinator UN u SCG. "U najgorem slučaju, može se očekivati decenija teškog ekonomskog pada, masovno siromaštvo i ozbiljna erozija demokratije".

O'Donel je pozvao demokratske snage u Srbiji da odmah preuzmu inicijativu i "snažno prate put integracije u Evropsku uniju", jer će time obezbediti nepovratno učvršćenje reformskih procesa. On je ocenio da i sama međunarodna zajednica mora znatno povećati obim i kvalitet podrške demokratiji, institucionalnim reformama, praosudju i vladavini prava, kao i ekonomskim investicijama i oporavku na zapadnom Balkanu. "U ovom trenutku se stvari kreću u suprotnom pravcu", rekao je O'Donel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: