Narušena nezavisna pozicija NBS još od smene Dinkića

Izvor: B92

Subota, 31.01.2004.

16:59

Default images

Posle obraćanja guvernera Kori Udovički javnosti, ekonomisti ocenjuju da je neosporno da pozicija Narodne banke treba da bude nezavisna, ali dodaju da je ta pozicija narušena još od smene Mlađana Dinkića i načina na koji je na mesto guverenera postavljena Kori Udovički. Centralna banka je u petak uveče saopštila da njena pozicija ne sme da bude predmet političke trgovine, kao i da Udovički neće dati ostavku, već prihvatiti da skupština po zakonskoj proceduri razmotri način njenog izbora. Povod za to je ponudjeni koalicioni sporazum koji DS nije potpisala, a u kome se navodi da će do formiranja Vlade Srbije, skupštinska većina te četiri liste poništiti odluku o izboru guvernera i Saveta Narodne banke Srbije.

Direktor Instituta G17 Milko Štimac ističe da Narodna banka Srbije mora da bude izvan dnevnopolitičkih zbivanja: “Međutim, ono što čudi jeste da je upravo sadašnje rukovodstvo Narodne banke pristajući da na onakav način uđe u NBS na koji je ušlo, srozalo samu instituciju Narodne banke i ugrozilo je iz temelja kao nezavisnu instituciju. Pozivati se sada na to da Narodna banka ne bi smela da bude predmet političke trgovine jeste kucanje na otvorena vrata. Smeta to što to čini ovo rukovodstvo, upravo sada, želeći da dezavuiše napore tri partije da formiraju vladu”, kazao je Štimac.

Štimac ističe da bi eventualna ostavka guvernera bila čin lične hrabrosti i pokušaj da se sačuva struka. Medjutim, prema rečima ekonomskog novinara Biljane Stepanović, Narodna banka Srbije uvučena je u politička dešavanja još od vremana kada je smenjen bivši guvrener i načina na koji je Kori Udovički postavljena na mesto guverenera: “Ako bismo smo hteli da budemo pošteni, svi smo odmah znali da nije bilo dovoljno glasova, znali smo odmah šta se dešava, samo smo se nekoliko meseci pravili da treba da to istražimo, pa smo, bože moj, iz političkih razloga i u pogodnom političkom trenutku utvrdili kako izbor guvernera nije bio pravi. Ja ne vidim šta u ovom trenutku Kori Udovički može da uradi, sem da se oglasi i da na neki način pokuša da zaštiti tu instituciju, kada već nije podnela ostavku u momentu kada je bilo jasno da nije izabrana na valjan način”.

Stepanović medjutim dodaje da je nekorektno od svih političkih aktera što su u centar političkih prepirki doveli poziciju Narodne banke Srbije, jer to direktno utiče na njenu nezavisnost. Naši sagovornici ističu da najnovije polemike oko Centralne banke ne bi trebalo da utiče na pomeranja kursa dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: