Zabrinjavajući podaci o broju pušača u Srbiji

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2004.

12:24

Default images

Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u Srbiji su pušači, a gotovo svako dete svakodnevno je izloženo duvanskom dimu, predstavljajući pasivnog pušača, predočeno je u subotu u Beogradu na manifestaciji povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara. Akciju "Manje nikotina - više vitamina" su na Trgu Republike organizovali Skupština opštine Stari grad i srpsko Ministarstvo zdravlja, a građanima su deljeni propagandni materijali protiv pušenja, sredstva za odvikavanje od pušenja, kao i voće i bombone.
U okviru akcije, ukazano je da je u Srbiji 55 odsto dece, uzrasta od 13 do 15 godina, probalo ili redovno koristi cigarete, da 17 odsto dece tog uzrasta redovno puši, a da čak 97 odsto dece pripada kategoriji pasivnih pušača, jer je svakodnevno izloženo duvanskom dimu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, cigarete ubijaju svakog drugog redovnog korisnika, a u svetu godišnje umire oko četiri miliona ljudi zbog direktnih posledica pušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: