Milivojević odbacuje navode Narodne banke

Izvor: B92

Subota, 31.01.2004.

10:49

Default images

Narodna banka Srbije ocenila je u petak uveče da stranke demokratskog bloka čine grešku koja može da nanese dugoročnu štetu građanima, time što izbor guvernera i Saveta banke zvanično stavljaju kao temu koalicionog pregovaranja o stvaranju nove Vlade. U saopštenju Narodne banke Srbije se poručuje da je sadašnje rukovodstvo spremno da podnese ostavke na svoje funkcije, u okviru legalnog preispitivanja izbora na čelne položaje te institucije samo ako bi taj proces doveo do jačanja nezavisnosti centralne banke i obezbedio da kvorum ne može ponovo da bude korišćen za blokiranje volje skupštinske većine. U saopštenju Narodne banke se navodi i da je DOS dva puta načinio grešku. Najpre, postavivši za guvernera Mlađana Dinkića, koji je, kako se ocenjuje, sebi dozvolio da zloupotrebi guvernersku funkciju i poziciju Narodne banke za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Druga greška, kako saopštava NBS, je to što je krnji DOS Mlađana Dinkića smenio brzopleto.

U odgovoru na ove navode i stavove, funkcioner G17 plus, Ksenija Milivojević, za Radio B92 je izjavila da se ne radi o političkoj zloupotrebi NBS-a i odbacila optužbe Kori Udovički da je potpredsednik te stranke, Mlađan Dinkić, zloupotrebljavao guvernerski položaj funkciju za ostvarenje političkih ciljeva: "Apsolutno o takvim zloupotrebama ne može biti govora zato što nijednog trenutka, dok je g. Dinkić bio guverner NBS, ona ni na koji način nije bila zloupotrebljena u političke svrhe i to je vidljivo i iz samih delatnosti NBS koje su potpuno u skladu sa zakonima i postojećim propisima i koje nisu imale veze ni sa jednom političkom strankom. Ukoliko postoje bilo kakve optužbe, u krajnjem slučaju, moramo videti konkretno o čemu se radi, ali takvih zloupotreba nije bilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: