Priveden lekar pod sumnjom da je primio mito

Izvor: B92

Petak, 30.01.2004.

22:54

Default images

Specijalizovana služba kriminalističke policije SUP-a Beograd privela je istražnom sudiji doktora Lasla Švirtliha, načelnika odeljenja beogradske Klinike za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", zbog sumnje da je počinio krivično delo korupcije u zdravstvu. Policija u saopštenju navodi da je Švirtlih uslovio pružanje zdravstvenih usluga pacijentu tako što je početkom decembra primio 300 evra od zeta jednog pacijenta, da bi bio primljen na Kliniku, a zatim je u četvrtak od ćerke pacijenta uzeo još 100 evra, kako bi mu produžio lečenje. Švirtlih je uhvaćen pošto su se oštećeni obratili policiji pre nego što su dali novac. Novčanice su obeležene i predate doktoru, a policija je odmah zatim ušla u njegovu kancelariju i pronašla dve novčanice od 50 evra. TV B92 u petak nije mogla da stupi u kontakt sa upravom Klinike za rehabilitaciju, niti da snimi kliniku. Dežurni lekar nam je rekao da samo direktor može da izda dozvolu za snimanje i da daje izjave, a da će on na poslu biti u ponedeljak.

Milena Jauković, kardiohirurg na Urgentnom centru kaže da je korupcija razvijena i to najviše u hiruškim granama. Najstrašniji vid korupcije, prema njenim rečima, jeste kada lekar direktno od pacijenta traži novac za uslugu koja je predviđena zdravstvenim osiguranjem. "Nekad se radilo sa plavim kovertama, a sada to ide na sofisticiraniji način, flaša pića, pa se u kutiju stavi novac, u bombonjeru se stavi novac. Ukoliko lekar traži, pacijent treba prvo da odbije tako nešto, pa da prijavi direktoru ustanove. Kad bi lekari bili ozbiljno kažnjavani, to bi se smanjivalo", kaže Milena Jauković. Dr Jauković kaže da ni lekari uglavnom ne vole da pričaju o postupcima svojih kolega, jer brane čast profesije za koju je potrebno mnogo godina školovanja, a koja je mizerno plaćena. Pre više od godinu dana ministarstvo zdravlja je formiralo službu za zaštitu prava pacijenata kojoj pacijenti šalju prigovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: