"Uloga medija u unapređenju etničkih odnosa"

Izvor: Beta

Petak, 30.01.2004.

09:30

Default images
Mediji moraju da neguju toleranciju, multikulturalnost, multietničnost, a kroz informisanje treba da se prelamaju vrednosti civilnog društva, zaključak je okruglog stola "Uloga medija u unapređenju etničkih odnosa", održanog u četvrtak u Vrbasu. Skup je organizovan u okviru projekta "Unapređenje međuetničkih odnosa u Jugoistočnoj Evropi", koji podržava EU. Nosilac projekta je nevladina organizacija "Focid" iz Kovina, podršku je obezbedila NVO "Osmeh" iz Vrbasa, a domaćin skupa je bio predsednik Skupštine opštine Vrbas Milan Stanimirović.

Aleksandra Šanjević, koordinator interetničkog programa NVO "Građanska inicijativa", rekla je da je tema okruglog stola "dramatično aktuelizovana u postizbornoj Srbiji pošto nacionalne manjine nemaju predstavnike" u Parlamentu. "Mediji su imali izuzetno negativnu ulogu koja je rezultirala tragičnim posledicama 90-ih godina XX veka, a sada mogu i treba da imaju pozitivnu ulogu u razvoju i negovanju etničkih odnosa u našoj zemlji s obzirom na ambicije o priključenju evropskim integrativnim procesima", rekla je Šanjević.

Jan Vrba, izvršni menadžer foruma "Focid", rekao je da je najveći uspeh očigledna zainteresovanost lokalnih vlasti da aktivno rade na unapređenju etničkih odnosa u svojim sredinama.

Okrugli sto u Vrbasu bio je drugo okupljanje predstavnika opština Kovin, Zemun, Vrbas, Sombor i Bečej. Skupu su prisustvovali i predstavnici medija i nevladinih organizacija iz tih opština, ali i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Srbije Pera Marković i pokrajinski sekretar za informisanje Rafail Ruskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: