Bez napretka u razgovorima o povratku Srba u Podujevo

Podujevo --

Izvor: B92 Kosovo
Podeli

Predstavnici Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju razgovarali su u sredu u Podujevu s predstavnicima UNMIK i albanskim političkim predstavnicima podujevske opštine o mogućnostima za povratak izbeglih Srba u tu kosovsku opštinu. Kako za B92 javlja dopisnik Ljiljana Danilović, na jednom od ranijih sastanaka UNMIK i predstavnika Koordinacionog centra postignut je dogovor o izgradnji 57 kuća za povratnike, ali je taj projekat stopiran. Kako je rekao predstavnik Koordinacionog centra za opštinu Podujevo Ivica Marković, na sastanku nije postignut napredak. ''Ne mogu da kažem da je napredak postignut jer treba obezbediti mnoge preduslove, pre svega slobodu kretanja, a zatim i osloboditi uzurpirane stanove Srba i izgraditi srušene kuće”, rekao je Marković.

Izbegli Srbi kažu da bi se rado vratili kućama u Podujevo. Izražavajući nepoverenje prema Albancima, oni kažu da bi se vratili pod uslovom da se vrate i Vojska i policija.

Na teritoriji opštine Podujevo živelo je oko 2.000 Srba, a sada ih je tridesetak, a  pripadnici KFOR ih danonoćno obezbeđuju. U protekle četiri godine u opštini Podujevo nije zabeležen nijedan slučaj povratka Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu