Manjinska vlada DSS uz podršku radikala?

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2004.

09:03

Default images

Jaka struja u vrhu Demokratske stranke Srbije protivi se ulasku u vladu sa Demokratskom strankom, a Vojslav Koštunica istovremeno trpi pritiske spolja, oko "zabrane ulaska u vladu sa radikalima", pišu Novosti od utorka. Lider DSS je zato "izmedju dve vatre": da li da udje u vladu sa demokratama, uz rizik da po isteku mandata izgubi, kako su proračunali u stranci, od trećine do čak 50 odsto glasača, i time nanese štetu i sebi i stranci ili da posluša sve brojnije zagovornike ideje o saradnji sa radikalima i izgubi naklonost zapada.

Prva varijanta - manjinska vlada sa G 17 plus, SPO i NS, za DSS je prihvatljiva samo ako bude oročena na devet meseci do godinu dana. Ovakva vlada, medjutim, ne može da funkcioniše bez podrške DS. Druga varijanta - manjinska vlada DSS, koju bi podržali radikali. I u ovom slučaju vek novog kabineta bi bio devet meseci, a osim SRS za predloge ovakve vlade u Skupštini bi glasali i socijalisti, možda i Nova Srbija Velimira Ilića. Treća varijanta, koja ima najmanje šansi - većinska vlada SRS i DSS, odnosno sigurnih 135 glasova u novoj skupštini za sve zakonske predloge. Ako "padne" ovakav dogovor, u vladi bi bio i predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: