Vlahović: ni jedna afera prilikom privatizacija

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2003.

15:45

Default images

Ministar za privredu i privatizaciju Srbije Aleksandar Vlahović je najavio da će sledeće nedelje biti privatizovano 1.000. preduzeće. "U četvrtak, 4. decembra, u Agenciji za privatizaciju održaće se aukcija na kojoj će biti prodato 1.000. preduzeće u Srbiji", rekao je Vlahović za agenciju Beta.

"Prihod od privatizacije je najvećim delom iskorišćen za početak restrukturiranja velikih društvenih sistema i programe zaštite u tim preduzećima, kao i za subvencije za njihov obrtni kapital da bi bili uspešno privatizovani. Do kraja godine imaćemo i pet velikih sistema gde će restrukturiranje i privatizacija biti uspešno završeni, a u narednoj godini i u preostalih 45 velikih sistema", rekao je Vlahović.

Dosadašnji model privatizacije, prema njegovim rečima, pored toga što je potvrdio princip socijalne pravednosti, ispunio je dva osnovna cilja - obezbeđivanje što većih investicija i popravljanje kvaliteta korporativnog upravljanja.

"Tendereska i aukcijska privatizacija do sada su se odvijale bez i jedne afere, a bilo je pokušaja da se one naprave. Ti pokušaji su dolazili od onih koji su učestvovali u procesu privatizacije, a nisu pobedili samo zbog toga što su imali slabiju ponudu", rekao je Vlahović. Odgovarajući na primedbe nekih stranaka u Srbiji da bi privatizacija preduzeća, koja nisu od strateškog interesa za državu, trebalo da se nastavi besplatnom podelom akcija radnicima, Vlahović je rekao da bi to bio potpuno pogrešan model. "Takva privatizacija ne bi bila dobra ne samo sa ekonomskog već i socijalnog aspekta jer bi se samo kreirala iluzija da radnici tih preduzeća nešto poseduju. Ti radnici bi posedovali samo papire koji nemaju nikakvu vrednost jer su za prodaju preostala uglavnom ona preduzeća za koja zbog velikih dugova nema zainteresovanih kupaca", istakao je Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: