Ukidanje carina i kvota EU šansa za rast izvoza tekstila

Izvor: Beta

Nedelja, 30.11.2003.

10:58

Default images

Udruženje Privredne komore Srbije za tekstil pozdravilo je najavljene carinske olakšice za izvoz u Evropsku uniju i istaklo da će to podstaći razvoj te idustrijske grane. "Tekstilna industrija tim olakšicama dobija realnu šansu da uveća svoj izvoz i da kao pre desetak godina ponovo postane jedna od vodećih privrednih grana u izvozu Srbije", rekao sekretar tog udruženja Blagomir Jovanović agenciji Beta. Prema njegovim rečima, značaj ovog dogovora je i u tome što SCG danas 75 odsto svog izvoza plasira na tržište EU. "Imamo veliki broj malih i srednjih privatnih preduzeća koja su spremna za kvalitetnu proizvodnju, a postoji i veliko interesovanje stranih partnera za saradnju", rekao je Jovanović.  

Prema rečima Jovanovića, društveni sektor je bio zapostavljen i zaposleni u tim fabrikama imali su najniže zarade koji su u proseku iznosile oko 3.000 dinara. "Otvaranjem nove mogućnosti izvoza, društvena preduzeća će naći sebe u poslovima dorade, dok će se privatnici više okrenuti ka izvozu gotovih proizvoda", rekao je on. Evropska unija i SCG su 26. novembra u Briselu, postigli dogovor da se ukinu carine i kvote na izvoz tekstila iz SCG u zemlje Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: