Bivši ministar makedonske policije priprema odbranu

Skoplje --

Izvor: SRNA Makedonija
Podeli

Bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski priprema se za svoju odbranu, zato što se, prema najavi iz Haškog suda i potvrdi MUP-a, u predmetu Ljuboten, za koga Tribunal vodi istragu, pominje i njegovo ime - javila je u nedelju skopska televizija "A-1". Izvori televizije saopštili su da se Boškovski ne oseća krivim i da će u odbrani koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi dokazao svoju nevinost.

Boškovski, koji je bio ministar u vladi Ljupča Georgijevskog, nema nameru da se krije ili da beži iz države ukoliko Hag pokrene slučaj "Ljuboten". Za vreme konflikta 2001. godine u blizini ovog skopskog sela, naseljenog Albancima, patrola makedonskih snaga bezbednosti naletela je na minu, od koje su smrtno stradala osmorica pripadnika Armije Republike Makedonije. Odmah zatim u akciji policije, kojom je komandovao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Boškovski, poginulo je 10 lica albanske nacionalnosti. Stanovnici Ljubotena tvrdili su da su to njihove komšije, a tadašnje vlasti da su ubijeni pripadnici ONA preobučeni u civilnu ođeću.

Osim za ovaj slučaj, Hag je najavio da je zainteresovan i za slučaj maltretiranja građevinskih radnika preduzeća "Mavrovo", za šta su osumnjičeni Sulejmani i Osmani, pripadnici tadašnje ONA. Ovo je potvrdio i javni tužilac Aleksandar Prčevski. "Prema Krivičnom zakonu, to su lica koja se terete za ratne zločine. Međutim, to su predmeti koji su toku i prema kojima će se najverovatnije primeniti odredbe Zakona o amnestiji, zbog čega je neophodno udovoljiti Haškom tribunalu. U tom smislu dajemo i svoja viđenja", rekao je Prčevski. Tribunal je zatražio informacije za još dva slučaja - zatvaranje ventila brane Lipkovskog jezera, zbog čega su građani Kumanova mesec dana ostali bez vode i za kidnapovana i nestala lica u vreme vojnog konflikta.

strana 1 od 333 idi na stranu