Prodata Valjaonica bakra, prvo restrukturirano preduzeće

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2003.

16:17

Default images

Firma "Ist Point", čiji je vlasnik poznati biznismen Zoran Drakulić, postala je vlasnik zajedno sa preduzećem "Amalko" 70 odsto kapitala Valjaonice bakra iz Sevojna. Ovo je prva privatizacija jednog od 50 preduzeća koja se nalaze u procesu restrukturiranja. Vrednost posla je oko 27 miliona evra, od čega će tri miliona biti uplaćeno u budžet, 17 miliona je vrednost budućih investicija, dok će oko sedam miliona evra biti angažovano kroz socijalni program. Direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković izjavio je da je Valjaonica bakra iz Sevojna prošla sve tri faze koje su predviđene u procesu restrukturiranja: "Jedan pravac jeste rešavanje socijalnih problema i problema sa viškom radne snage, drugi pravac jeste poboljšanje finansijske pozicije preduzeća kroz otpis određenih državnih potraživanja i treći pravac jeste pravac u kojem se razdvajaju osnovne aktivnosti koje su pridružene preduzeću, ali nisu nužne za njegovo funkcionisanje. Pojedini delovi Valjaonice su prethodno prodati, a socijalni program je sproveden uz pomoć Vlade Srbije", rekao je Cvetković.

Direktor fabrike iz Sevojna, Dragan Subotić, kaže da je trenutno zaposleno 2.000 radnika, ali da će morati da dođe do dalje racionalizacije tog broja: "To je pitanje koje će tek doći na dnevni red, reč je o najmanje 500 ljudi". Predstavnik "Ist pointa" Svetozar Petrović rekao je da se nada da će se posle privatizacije povećati proizvodnja, a samim tim i prodaja proizvoda valjaonice: "Mi smo u svom razvojnom programu, proizvodnom programu u narednom periodu predvideli već u prvoj godini povećanje proizvodnje za preko 30 odsto, a onda očekujemo da se u periodu od pet godina proizvodnja i plasman proizvoda Valjaonice bakra Sevojno udvostruči u odnosu na sadašnju proizvodnju". Petrović je najavio i da je "Ist Point" zainteresovan za kupovinu fabrike Kablova u Zaječaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: