Otvoren put za ekonomsku saradnju s Indijom i Indonezijom

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2003.

14:56

Default images

Nedavna poseta šefa diplomatije Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića Indiji i Indoneziji otvorila je put za unapređenje ekonomske i privredne saradnje sa tim zemljama koja imaju izuzetno velika tržišta, rekla je pomoćnica ministra spoljnih poslova SCG Jelica Minić. Svilanović je na čelu državno-privredne delegacije boravio od 20. do 26. oktobra u poseti Indiji i Indoneziji. Ta poseta organizovana u okviru napora da se pronadju partneri u drugim zemljama, a ne samo u Evropi i SAD, i obnove tradicionalno dobri odnosi sa zemljama u razvoju, rekla je Minićeva. Ona je novinarima u Ministarstvu spoljnim poslova SCG rekla da Indija sa milijardu stanovnika i Indonezija 260 miliona građana pružaju, zahvaljujući svojim velikim tržištima i nižim standardima za robu, brojne mogućnosti za poslovanje preduzeća iz SCG.

Prema njenim rečima, preduzeća iz SCG se na tako velikim tržištima mogu usredsediti na manje sektore koji zahtevaju specifične proizvode, poput teretnih vagona ili brodova za ribolov za kojima vlada velika potražnja. Posebno interesovanje, takođe, postoji i za saradnju sa Lukom Bar i korišćenjem Dunava kao koridora 10 za transport roba. Minićeva je dodala da je Svilanović sa zvaničnicima Indije i Indonezije razgovarao i o zaokruživanju pravnog okvira za ekonomsku saradnju, odnosno potpisivanju više sporazuma i obnavljanju starih. Na zahtev Indije, biće razmotren Trgovinski sporazum iz 1972. godine, pošto je zastareo. Prviredna komora Srbije potpisala je sa Federacijom indijskih komora trgovine i industrije Sporazum o osnivanju zajedničkog poslovnog saveta, a sa Privrednom i industrijskom komorom Indonezije memorandum o razumevanju. Predstavnici preduzeća iz SCG imali su niz odvojenih sastanaka sa predstavnicima firmi iz Indonezije i Indije. Predstanici Frabike vagona "Kraljevo" obnovili su kontakte sa indijskim partnerom "Modern indastriz", a postignuta je saglasnost da se osnuje distributivni centar za indonežasnku robu u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: