Troje učesnika protesta ispred Skupštine povređeno u sukobu sa policijom

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2003.

09:57

Default images

Današnji dan obeležile su demonstracije članova Saveza samostalnih sindikata koji zahtevaju ostavku vlade, raspisivanje vanrednih izbora i uvodjenje moratorijuma na privatizaciju. Tokom protesta bilo je i sukoba s policijom, u trenutku kada je nekoliko stotina policijaca i pripadnika žandarmerije, pod punom opremom, odguralo oko hiljadu sindikalaca od zgrade skupštine. Prema zvaničnim informacijama, u sukobima je povređeno sedmoro građana, a jedna žena je zadržana u Urgentnom centru da bi se izbegle eventualne komplikacije njenog zdravstvenog stanja.

Narodni pokret Otpor saopštio je da su njegovi članovi bili svedoci prebijanja jednog sindikalca, kada je pripadnik MUP-a u civilu drvenom palicom tukao jednog gradjanina. Ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović rekao je da će policija ozbiljno razmotriti ove navode i sve podatke prezentovati javnosti. On je istakao da su prema važećem zakonu, za vreme zasedanja skupštine zabranjene demonstracije ispred zgrade: “Prema informacijama kojima ja raspolažem, oraganizatori demonstracija su prekršili dogovor koji su postigli sa ljudima koji obezbeđuju skupštinu i pokušali su dva puta da probiju kamionom kordon. Sve je bilo oko toga”, kazao je Mihajlović.

Predsednik sindikata Milenko Smiljanić održao je sastanak sa šefom poslaničkog kluba DOS-a Bojanom Pajtićem od kojeg je zatražio da se kordon policije povuče ispred Skupštine, a poslanici Demokratske stranke Srbije i Stranke srpskog jedinstva popodne su napustili sednicu u znak protesta zbog toga što, kako su isticali, policija tuče radnike. O ovim zbivanjima tokom popodneva je raspravljao i Odbor za bezbednost koji je od generalnog inspektora policije Srbislava Ranđelovića zatražio da što hitnije sastavi izveštaj o svim aktivnostima policije, a od zdravstvenih ustanova da dostave podatke o broju povređenih i prirodi njihovih povreda.

S obzirom na to da je Milenko Smiljanić i u vreme vladavine Slobodana Miloševića bio član rukovodstva samostalnog sindikata, pitali smo ga zašto tada nije organizovao pobunu radnika na ovakav način: “Ko vam to kaže, otkud vam takva informacija? Hoćete da dođete u moj kabinet pa ću vam potpuno suprotno reći. Mislite na ovaj način? Pa dobro, ja sam bio u onom korpusu koji se stalno sukobljavao sa policijom, od 1991. godine, ako već hoćete da znate kad me to pitate”, rekao je Smiljanić.  

Članovima sindikata ispred skupštine su se obraćali poslanici opozicionih stranaka, a premijer Živković je za govornicom reklao da nije normalno da sindikati imaju političke zahteve. On je ocenio da je to sumrak za one stranke koje su iz pozicije aktivnog političkog subjekta došle do toga da daju podršku sindikatima: “Oni koji misle da se bave ozbiljno politikom u ovoj zemlji, sami treba da preuzmu posao političke borbe, a ne da guraju jadne sindikate, posebno ove neuke koji nikada nisu imali ni sindikalne, ni neke druge zahteve do pre godinu-dve dana. Akcija ostanka u parku pod šatorima dok se ne ispune zahtevi, akcija koja treba da vrati obeležje revolucije prekinuta je noćas zato što je ponestalo vinjaka. Ali, i to je normalno. I to prihvata ova vlada i normalno je i to ako oko ove zgrade i nekih drugih zgrada imate malo više policije”, kazao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: