Nekoliko hiljada na protestu sindikata u Beogradu

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije protestovalo je u sredu ispred zgrade Skupštine Srbije zahtevajući da Vlada podnese ostavku, da budu raspisani parlamentarni izbori i da se uvede moratorijum na privatizaciju. Protest je završen predveče, a predstavnici SSSS-a najavili su će njihovi članovi ostati na ulici dok se ne raspišu vanredni izbori. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u naredna tri dana, od ponedeljka sledi radikalizacija protesta. Predvođeni predsednikom sindikata Milenkom Smiljanićem, uz povike “Dole vlada!” i “Lopovi-lopovi!”, radnici su četiri sata proveli ispred zgrade Skupštine, čekajući rezultate razgovora sa  poslaničkim grupama i sa predsednicom Skupštine Natašom Mićić. Nakon neuspelih pregovora, SSSS najavio je novo okupljanje za četvrtak. Iako je na početku današnjeg protesta rečeno da nije u pitanju stranačko okupljanje, članovima Sindikata, obratili su se predstavnici stranaka bivšeg režima - Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Stranke srpskog jedinstva.

 “Došli smo da bi se znalo da nismo zadovoljni, ništa više”, rekao je reporteru B92 jedan od demonstranata. “Očekujemo da potvrdimo da su pali”, rekao je drugi. Jedan od brojnih govornika, koji su se obraćali sindikalcima sa improvizovane govornice sa kamiona, rekao je da je svaki zahtev SSSS socijalni. “Mi smo Vladi dali još letos osam socijalnih zaheva. Ni jedan nije ispunila”, rekao je on. Predstavnik SPS-a Zoran Anđelković poručio je radnicima da fabrike moraju pripadati radnicima. “Socijalistička partija Srbije će vam uvek davati podršku, da ova Vlada ode, a da vi izaberete koju hoćete”, rekao je Anđelković. Na pitanje reportera B92 zbog čega su sindikalci dozvolili da im se obrćaju predstavnici bivšeg režima, Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva je rekao: “Nemojte tako. Apsolutno svaki narodni poslanik, koji bi se ovde danas pojavio, imao bi šansu da nam se obrati u funkciji narodnog poslanika. Znači, nije problem u tome što su nam se obraćali predstavnici bivšeg režima, već u tome što nam se nisu obratili predstavnici sadašnjeg režima”. Milenko Smiljanić, lider SSSS, je rekao: “Svi oni obećavaju da će, kada bude skupštinsko zasedanje, da glasaju za smenu Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora”.

U maršu koji je prethodio mitingu ispred Skupštine, nekoliko hiljada sindikalaca protestovalo je centralnim gradskim ulicama. Prvobitno je bilo najavljeno da će šetnja biti organizovana do Skupstine Srbije, uprkos zabrani okupljanja ispred parlamenta u vreme zasedanja. Sindikalci koji protestuju danas u centru Beograda, tražeći ostavku Vlade Srbije, raspisivanje izbora i moratorijum na privatizaciju, ipak su se okupili ispred Skupštine Srbije. Policajci, njih stotinak, koji su tokom prepodneva u punoj opremi bili raspoređeni oko Skupštine Srbije, u međuvremenu su sklonjeni i ispred parlamenta je samo skupštinsko obezbeđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu