SVM oštro osudio širenje nacionalizma i rasizma preko RTNS

Subotica --

Izvor: Beta Vojvodina
Podeli

Savez vojvođanskih Mađara protestovao je u utorak zbog "izlaganja ruglu" Vojvodine i nacija koje u toj pokrajini žive vekovima i osudio "širenje nacionalističkih i rasističkih ideja putem Radiotelevizije Novi Sad".

U saopštenju SVM navodi se da se to dogodilo u jednosatnoj emisiji "Otkopčano" RTNS, emitovanoj u udarnom terminu, istog dana kada je u službenoj poseti Beogradu boravio hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Istoričar Jovan Pejin, koji je član rukovodstva "Srpskog narodnog pokreta Svetozar Miletić", rekao je da je Baranja "pod okupacijom", kao i da su Slovaci, Rumuni i pre svega Mađari u Vojvodini "kolonisti".

Pejin je tada izneo stav da su Mađari u 10. veku došli zajedno s Rusima na teritorije na kojima sada žive, a da su Srbi tada bili tu nastanjeni, kao i da su Mađari "velikim delom" Sloveni. "Ovu činjenicu (da su Mađari Sloveni) ne negiraju ni istoričari u Mađarskoj", rekao je Pejin, navodeći kao "dokaz" za tu tvrdnju da Mađari upravo zbog toga "imaju tako lepo slovensko lice". "Savez vojvođanskih Mađara nema nameru da se upušta u polemiku sa gostom emisije, ali se energično protivi uređivačkoj politici RTNS koja i posle oktobarskih promena (2000. godine) nastavlja sa emitovatovanjem nacionalističko-huškačkih emisija", piše u saopštenju.

strana 1 od 186 idi na stranu