G17 plus predstavila snimak koji pokazuje da Neda Arnerić nije glasala

Izvor: B92

Petak, 05.09.2003.

12:22

Default images

Nakon tvrdnji da je Skupština Srbije bez kvoruma izabrala Savet i guvernera Narodne banke Srbije, stranka G17 plus emitovala je na konferenciji za novinare snimak RTS-a sa sporne sednice na osnovu koga je optužila grupu poslanika Demokratske stranke za manipulaciju prilikom glasanja. Novinarima je prezentovan i snimak sa početka sednice na kome predsednica parlamenta Nataša Mićić, kako je uobičajeno, obaveštava poslanike o tome ko je javio da 22. jula neće učestvovati u radu parlamenta. "Otvaram sednicu 14. vanrednog zasedanja Narodne skupštine u ovoj godini i konstatujem da imamo kvorum za rad. Obaveštavam da su javili da će odsustvovati sledeći narodni poslanici: Marko Jakšić, Aleksandar Matović, Sreten Mitrović, Ljubiša Marović, Jožef Kasa, Bojan Kostreš, Zoran Bošković, Srđan Sikimić, Miloš Radivojčević i Neda Arnerić", rekla je na tom snimku Nataša Mićić.

Komentarišući emitovani materijal sa sednice, portparol G17 plus Ksenija Milivojević optužila je poslanika DS Vojislava Jankovića da je ubacio karticu odsutne Nede Arnerić na mestu na kojem je ona navodno sedela, ali i poslanike Srđu Popovića, Dragana Šutanovca i Borislava Novakovića da su zamenom mesta na kojima su sedeli omogućili manipulacije pri glasanju i utvrdjivanju kvoruma. "Prilikom glasanja za Savet Narodne banke Srbije, Srđa Popović, koji je tom prilikom sedeo u drugom redu levo, kao što ste videli, iza Kori Udovički, na samom početku glasanja ustaje sa svog mesta, dolazi do četvrtog reda i pritiska taster za glasanje na mestu Dragana Šutanovca. Pretpostavljamo da je rezervna kartica Nede Arnerić bila ubačena na mesto 4D4 na kome, kako ste videli, sve vreme sedi posalnik Vojislav Janković, a Borislav Novaković je, po svemu sudeći, pritiskao taster za glasanje na mestu odsutnog Srđe Popovića, koji je verovatno tu ostavio svoju karticu. Jasno se vidi kako Srđa Popović napušta salu i uopšte ne prisustvuje glasanju za guvernera", rekla je Ksenija Milivojević.

Poslanik DS-a Srđa Popović odbacio je sve optužbe koje je na njegov račun iznela Ksenija Milivojević. On je pozvao predsednika i potpredsednika G17 Plus Miroljuba Labusa i Mlađana Dinkića da "prestanu jednu aferu svakog dana da zatrpavaju drugom aferom". "Trenutak u kome ja navodno nisam glasao pokazuje ekran na kome piše 'kraj glasanja', nas koji aplaudiramo i mene koji ustajem da novinarima, koji su hteli da snime ekspoze gospođe Udovički koji je bio posle glasanja, omogućim da uđu u salu. Za to postoji jako puno svedoka i to je prosto gnusna laž. Tri materijane neistine su o meni danas iznete, prva je da nisam glasao za Kori Udovički, druga je da nisam glasao na svom mestu, to je potpuno tačno, ja ustajem i glasam na mestu koje je upravo gospođica Milivojević i navela i pokazala na televiziji kao mesto gde se nalazi moja kartica, i treća je da sam ubacio neku karticu, to je naravno moja kartica i to gospođica Milivojević upravo pokazuje na snimku", rekao je Popović.

G17 Plus, takođe, insistira i na uvidu u pasoš Nede Arnerić, jer bi, kako je rekla Ksenija Milivojević, dve vize i dva ulazna i izlazna pečata dokazali tvrdnje o njenom dolasku u Beograd 22. jula.

Odgovarajući na te zahteve G17 Plus, portparol DS-a Aleksandar Radosavljević kaže da bi davanje pasoša na uvid javnosti možda smirilo tenzije, ali da je to ipak lična stvar Nede Arnerić. "To da li će ona pokazati svoj pasoš ili ne, 'ajde budimo iskreni, da li je G17 neka istražna organizacija kojoj neko treba, to je lični dokument, i to je volja gospođe Nede Arnerić, da li će pokazati ili ne. Ja se slažem da to sigurno doprinosi smanjenju tenzija i normalno razbijanju svih fama koje postoje oko toga", rekao je Radosavljević.

I pored međusobnih optužbi izmedju demokrata i stranke G17 Plus, ipak, ostaje pitanje legitimnosti izbora guvernera i Saveta. Nakon izjave poslanika DHSS-a Dragana Rafailovića da nije prisustvovao glasanju, a da je njegovu karticu u te svrhe iskoristio neko drugi, jasno je da sa 125 poslanika parlament u trenutku glasanja nije ispunio neophodan kvorum. Poslanik Rafailović tu tvrdnju nije porekao, iako je Demokratska stranka danas tvrdila suprotno.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić rekao je za B92 da i Ustav i Poslovnik o radu Skupštine predviđaju minimalni kvorum od 126 poslanika za odlučivanje u parlamentu i legalitet skupštinskih odluka. "Ako se dokaže da je u trenutku glasanja došlo do zloupotrebe nečije glasačke kartice, identifikacione kartice, odnosno da neki od poslanika nije bio fizički, lično u Skupštini, a takvih sumnji ili dokaza već ima, onda odluke Skupštine donete bez kvoruma koji je predviđen kao obavezan, te odluke čine pravno ništavim. To znači da te odluke ne mogu proizvoditi pravno dejstvo od trenutka svoga donošenja. Glasanje mora biti poništeno, to predviđa i poslovnik, i verovatno mora da se obnovi cela procedura", rekao je Vučetić.  On je dodao i da su skupštinski odbori – Administrativni ili Zakonodavni – nadležni da utvrde “materijalnu istinu”, ali da je priznanje poslanika Dragana Rafailovića “materijalni dokaz da glasanje u Skupštini nije bilo legalno”. “Ako se dokaže i da je gospodja Arnerić bila van zemlje, to će biti još jedan dokaz više da su dva poslanika bila odsutna i da je neko zloupotrebio njihove kartice. Sve to zajedno čini odluke Skupštine pravni ništavnim, što parlament treba da utvrdi”, rekao je Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: