Optužba za korupciju u privatizaciji "Beopetrola"

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2003.

18:00

Default images

Savetnik predsednika Uprave zagrebačke INE za poslove sa Srbijom Žužul Jelavić optužio je ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića za kriminalne radnje prilikom prodaje Beopetrola. U izjavi za Radio B92 Jelavić tvrdi da je na međudržavnim sastancima sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem bio pripremljen dokument koji rešava problem imovine INE u Srbiji kao i "Jugopetrolove" u Hrvatskoj. Prema njegovim rečima iz INE su tražili sastanak sa premijerom Živkovićem kako bi se pomenuti dogovor realizovao pre okončanja postupka privatizacije "Beopetrola", na koji INA smatra da polaže pravo, ali od predsednika Vlade nisu dobili nikakav odgovor. S druge strane, tvrdi Jelavić, Aleksandar Vlahović je otkazao već zakazani sastanak. "Gospodin Vlahović izbegava taj sastanak, mi smatramo da je on jedini krivac za ovu nelegalnu privatizaciju. Njemu jedna grupa eksperata pravi, kad dolazi 10. septembra da uradi posao do 20. za potpisivanje ugovora i otuđivanje imovine INE, stim što gospodin Vlahović odbija sastanak koji mu je naložio premijer Živković, da se sretne sa ljudima iz INE, da razjasne stvari, da iznese na Vladu Srbije i predlog šta INA predlaže i da se nastavi sa onim što je ranije dogovoreno o tempu povratka imovine u oba smera, i iz Srbije u Hrvatsku i iz Hrvatske u Srbiju. Smatramo da je gospodin Vlahović korumpiran, da je od nekog uzeo novac i da zbog toga izbegava da dođe do tog sastanka", rekao je Jelavić.     

Ministar Aleksandar Vlahović u izjavi za naš Radio negira Jelavićeve optužbe na račun korupcije i poručuje da za takve tvrdnje treba imati i dokaze. »Odgovorno tvrdim da je privatizacija 'Beopetrola', kao i sve ostale privatizacije, izvršena bez ikakve korupcije«, kaže Vlahović. "I to je sve što imam da kažem. Sve drugo su najobičnije laži i najobičnije gluposti koje neodgovrni ljudi poput tog gospodina koga, uzgred, ja uopšte ne poznajem, okolo šire. Zaista bih voleo da svako ko tvrdi tako nešto da izađe sa sasvim konkretnim argumentima. U protivnom rizikuju da dobiju tužbu, to nije mala stvar, danas je veoma lako zalepiti nekome etiketu da je korumpiran bez ikakvih argumenata, ali, verujte mi, ni moje ministarstvo ni ja nećemo sigurno sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da nas svaki neodgovorni pojedinac, poput tog gospodina, blati i na taj način dovodi u sumnju procese koje veoma odgovorno i Agencija i Ministarstvo sprovode", rekao je Vlahović. Na tvrdnje da je otkazao već ugovoreni sastanak sa predstavnicima INE Vlahović odgovara: "To je još jedna laž, INA niakda od mene nije tražila sastanak, makar ne u proteklih dvadesetak dana, ali ono što je tačno je da sam imao zahtev za sastanak sa 'BH Petrolom', dakle 'BH Petrol' je tražio sastanak samnom, međutim, naknadno sam saznao da preko 'BH Petrola' zapravo dolazi, zajedno sa njima, dolazi delegacija INE. Meni takva vrsta zakazivanja sastanaka apsolutno ne treba. Ako neko želi sastank sa ministarstvom, sa Vladom sa agenicjom,nema nikakvih problema da do tog sastanka dođe, ali nema potrebe da se skriva iza nekog trećeg, iza nekog posrednika koji će organizovati takav sastanak. Sve što treba da urade je da dostave dopis i da kažu 'želimo sastanak sa vama'", rekao jeVlahović.            

Istovremeno Žužul Jelavić tvrdi da procena Ministarstva za privatizaciju nije utemeljena i  da je cena "Beopetrola" 5 puta veća od one postignute na tenderu. On takođe navodi i da će Srbija biti na šteti jer je "Jugopetrolova" imovina u Hrvatskoj 3 puta veća od one koju je ovde imala INA. "Realna cena je pet puna veća od one za koju su oni to prodali, a i ono što oni predviđaju da je 'Jugopetrolova' imovina sigurno još tri puta veća u Hrvatskoj. Mi ne želimo da kroz tu sukcesiju nadoknađujemo niti Srbiji ni Srbija nama. Želimo da damo šanse, da damo prioritet privredi, da "Jugopetrol" odnosno NIS, kompanija iz Srbije, da može da radi na teritoriji Hrvatske, kao što INA želi da u Srbiji radi i da poboljša snabdevenost naftom i naftnim derivatima i kvalitetom, mi svakako koristimo imovinu "Jugopetrola", ali želimo da je vratimo, mi smo to ponudili kroz naš sporazum, i spremili smo dokument za potpis, ali do toga nije došlo jer je pokojni premijer poginuo", rekao je Jelavić.  Aleksandar Vlahović negira da je za vreme vlade pokojnog premijera Đinđića došlo do bilo kakvog dogovora oko statusa "Beopetrola" sa Zagrebom. On tvrdi da takvi razgovori nisu vođeni. Istovremeno Vlahović navodi da je vrednost "Beopetrola" manja od cene postignute na tenderu a povezivanje imovine NIS-a u Hrvatskoj i "Beopetrola" je, prema njegovim rečima, velika greška. "Imovina NIS-a u Hrvatskoj jeste imovina NIS-a, i jeste deo sukcesije pošto se radi o imovini koja je ostala u Hrvatskoj nakon raspada bivše SFRJ. Isto važi i za Jadranski naftovod. Takozvana imovina INE u 'Beopetrolu' je potpuno pogrešno tvrđenje, to nije imovina INE, 'Beopetrol' se izdvojio još 1991. godine, znatno pre nego što se raspala bivša SFRJ, shodno tada važećim pozitivnim propisima. Prema tome, svako ko misli da postoji opasnost da će se, zbog toga što je privatizovan 'Beopetrol', da će imovina NIS-a ili te benzinske pumpe ili imovina koju naša država ima u Jadranskom naftovodu, da će biti dovedena u pitanje, grdno greši, ne bih nikome savetovao da ta pitanja povezuje, i Jadranski naftovod, njegov deo, i preostala imovina NIS-a u Hrvatskoj, pripašće NIS-u, jednostavno, to je pitanje sukcesije", rekao je Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: