NATO će do 2008. uložiti pola milijarde dolara u Poljskoj

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2003.

16:36

Default images
NATO će do 2008. godine uložiti u Poljskoj dve milijarde zlota (500 miliona dolara), uglavnom za modernizaciju poljske vojske i razvoj sistema odbrane povezanih sa civilnom infrastrukturom. Kako piše varšavski dnevnik "Žečpospolita", razmere investicija NATO-a "tako su velike da će imati ogroman značaj za celu privredu". List, takođe, ukazuje da poljsko učešće u finansiranju Alijanse iznosi ove godine oko 80 miliona dolara. Ministar odbrane Ježi Šmajđinjski tvrdi da Poljska ima kontrolu nad investicijama vojnog saveza, s obzirom da učestvuje u dugoročnom planiranju razvoja odbrambene strukture NATO-a. Do sada je finansijska pomoć korišćena za upostavljanje bezbedne mreže veza sa glavnim štabom NATO-a, a u toku je instaliranje radara dalekog dometa. Na redu je modernizacija sedam aerodroma, dve ratne luke i pet baza za snabdevanje armije gorivom i drugim materijalima. Invesicije NATO-a pružaju veliku šansu domaćim preduzećima, koje ipak na javnim konkursima za izvođenje radova moraju potvrditi da ispunjavaju visoke norme (ISO i AQAP), dodaje varšavski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: