Batić predložio uvođenje Kodeksa za nosioce vlasti

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2003.

15:23

Default images

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić predložio je u nedelju donošenje Etičkog kodeksa nosilaca javnih funkcija, koji bi isključivao zloupotrebe, korupciju, nepotizam i uticaj vlasti. Batić je, u saopštenju koje će biti prosleđeno učesnicima na narednom Predsedništvu DOS-a, naveo da se u srpskoj vlasti na svim nivoima nalaze "u najvećem broju slučajeva čestiti i odgovorni ljudi", i da bi ustanovljavanjem takvog kodeksa pošteni ljudi u vlasti izbegli "stub srama". Prema njegovom predlogu, Kodeks bi podrazumevao da svi nosioci vlasti, pod pretnjom moralne, materijalne i krivične odgovornosti, potvrde da nikada nisu bili saradnici ni jedna domaće ili strane obaveštajne službe, kao i da nemaju privatno preduzeće, akcionarsko društvo, samostalne trgovinske radnje, akcije ili deonice.

Nosioci vlasti bi, takođe, morali da se obavežu da ne otvaraju račune, firme ili kupuju nekretnine u inostranstvu od trenutka sutpanja na javnu funkciju, kao i da nemaju nikakav poslovni ili interesni kontakt ili komunikaciju sa kriminalcima ili kriminalnim grupama. Kodeks predviđa i da se na uvid stavi sva imovina i finansijske i poslovne operacije od momenta preuzimanja javne funkcije, odricanje honorara u upravnim odborima preduzeća, kao i obavezu da se ne vrši nikakav pritisak na pravosuđe, policiju, medije i druge javne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: