ST: U Beogradu malo znakova NATO bombardovanja

Izvor: FoNet

Nedelja, 31.08.2003.

12:42

Default images

"Da li ćemo za četiri godine moći da šetamo mirnim ulicama Bagdada i čudimo se kako su svi već potpuno zaboravili rat", pita se u "Sandej Telegrafu" spoljnopolitički urednik BBC-a Džon Simpson posle posete Srbiji, konstantujući da je u Beogradu neverovatno malo znakova onoga što je NATO uradio 1999. u tom gradu. Niko u Beogradu direktno ne priča o bombardovanju, verovatno zbog toga što ono predstavlja pođednako neugodnu temu, kako za njih, tako i za nas, odnosno obostranu brutalnost koju je danas teško objasniti, piše Simpson, konstantujući da se sve promenilo od 1999. godine, kada je sa nevericom gledao kako padaju bombe.

Sami Srbi su zbacili i poslali u Hag bivšeg šefa države Slobodana Miloševića, čija je "užasna" supruga Mira u Rusiji, dok sin Marko luta po centralnoazijskim zemljama, trošeći preostale "crne pare", piše Simpson, ocenjujući da promena vlasti nije uklonila korupciju. Uz konstantaciju da je predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen jer je pokušao da iskoreni korupciju, Simpson piše: "Stvari se, ipak, menjaju. Srbi žele ekonomiju koja dobro funkcioniše, politički sistem koji nije talac lopova i divljaka, nadaju se da će za pet-šest godina ući u Evropsku uniju, a većina želi i da zemlja postane članica NATO".

Simpson navodi da su se Srbi sami rešili Miloševića i da je ogorčenost davno nestala, dok su, s druge strane, Amerikanci insistirali na invaziji Iraka i da oni, a ne Iračani, svrgnu Sadama Huseina. "Ljutnja i otpor u Iraku zbog toga neće ni blizu tako brzo nestati", zaključio je Simpson, a prenosi Radio BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: