Karla del Ponte smenjena sa dužnosti tužioca za Ruandu

Izvor: SRNA

Četvrtak, 28.08.2003.

17:41

Default images

Savet bezbednosti UN odlučio je u četvrtak da Karlu del Ponte oslobodi dužnosti glavnog tužioca Tribunala za Ruandu, ali će ona zadržati mesto glavnog tužioca Suda za ratne zločine počinje u bivšoj Jugoslaviji, u Hagu. Del Ponteova je do sada obavljala obe funkcije, a njen mandat ističe 14. septembra. Savet bezbednosti UN danas je usvojio rezoluciju kojom se razdvaja mandat tužioca za dva tribunala, na inicijativu generalnog sekretara UN Kofija Anana koji je krajem jula ukazao da bi zbog efikasnosti u radu tribunala trebalo da budu imenovani zasebni glavni tužioci.

Savet bezbednosti UN u rezolcuiji usvojenoj po hitnom postupku zahteva od Haškog suda da do kraja 2004. godine završi sve istrage, do 2008. suđenja u prvoj instanci, a da ceo posao bude okončan najkasnije u 2010. godini. U rezoluciji se pozdravlja poboljšanje saradnje balkanskih zemalja sa Haškim sudom i predlaže Tribunalu da se koncentriše na visoke funkcionere i ostale koji su na teritoriji bivše Jugoslavije počinili najteže zločine, a da ostale manje važne slučajeve da u nadležnost za to osposobljenim nacionalnim sudovima.

Savet bezbednosti UN zahteva od predsednika i tužilaca Haškog suda da u svom godišnjem izveštaju objasne kako misle da u predviđenom roku obave postavljene zadatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: