Admiral Jokić priznao krvicu za granatiranje Dubrovnika

Hag --

Izvor: B92 Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

Mesec i po dana pre zakazanog početka suđenja pred Haškim tribunalom, visoki oficir bivše JNA admiral Miodrag Jokić priznao je u sredu, u dogovoru sa Tužilaštvom, krivicu po svih šest tačaka haške optužnice koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika, prenosi izveštač RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić.

Jokić je prihvatio krivicu za ubistvo dva i ranjavanje tri civila, kao i za uništenje 6 objekata koji nisu bili legitimna vojna meta, te za nanošenje štete objektima kulture, religije i umetnosti. Pre nego što je admiral Jokić, koji je u Tribunalu 14. oktobra 2001. godine odbacio sve navode optužnice, promenio iskaz o krivici, Tužilaštvo je objavilo da je, u dogovoru sa Odbranom izmenilo, odnosno skratilo, prvobitnu optužnicu protiv Jokića, tako da se admiral JNA sada tereti samo za napad na Stari grad u Dubrovniku, koji se dogodio 6. decembra 1991. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će za navedeno delo, koje se Statutom Tribunala kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, zatražiti da Jokić bude osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora. Odbrana će, na sednici koja će biti održana naknadno, moći da iznese argumente kojim će dokazivati da admiral Jokić zaslužuje blažu kaznu.

Prvobitna optužnica za granatiranje Dubrovnika teretila je oficire JNA Miodraga Jokića, Pavla Strugara, Milana Zeca i Vladimira Kovačevića za operacije sprovođene od 1. oktobra do kraja decembra 1991. godine, kada je ubijeno više civila, a gradu, kako se navodi u optužnici, pričinjena šteta od oko 10 miliona dolara. U međuvremenu, optužnica protiv Milana Zeca je povučena, a suđenje Jokiću i Strugaru bilo je zakazano za 9. oktobar.

Vladimir Kovačević još je u bekstvu. Miodrag Jokić dobrovoljno se 12. oktobra 2001. godine predao Haškom tribunalu, gde je doputovao u pratnji ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovića. Odlukom sudskog veća admiral Jokić je 21. februara 2002. godine privremeno pušten na slobodu, uz garancije Vlade Srbije, koje je sudu preneo ministar pravde Vladan Batić. Sudsko veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori nije u sredu odlučilo kada će biti održana rasprava o izricanju kazne Miodragu Jokiću. Sudije su takođe objavile da najkasnije do petka doneti odluku da li će biti uvažen zahtev Odbrane admirala Jokića da do izricanja kazne bude privremeno pušten na slobodu, što je procedura koja je do sada primenjena samo u slučaju Biljane Plavšić.

strana 1 od 31 idi na stranu