Na Kosovu ubijen pripadnik UNMIK-policije

Kosovska Mitrovica --

Izvor: B92 Kosovo, Svet
Podeli

Policajac Ujedinjenih nacija, Indijac Satuš Menoš, ubijen je na Kosovu tokom redovne patrole neposredno posle ponoći u ponedeljak, dok je drugi policajac UNMIK, čije ime nije saopšteno, povređen, saopštio je UNMIK. Prema izjavama organa koji sprovode istragu, nepoznati počinioci otvorili su vatru na policajce dok su se kretali putem Leposavić-Kosovska Mitrovica u jasno označenim kolima UN-policije. Na njihovo vozilo pucano je dok su se kretali kroz albansko selo Seranjski Potok kod Zvečana. Istovremeno je pucano i na automobil marke "opel vektra", koji se kretao iza vozila UN. Automobil, kojim je upravljao Saša Lazić, pogođen je s više hitaca, ali žrtava i povređenih nije bilo. Predstavnik UN-policije Stefan Feler osudio je ubistvo, rekavši da je reč o "brutalnom i neverovatnom zločinu". "Razlog napada još nije poznat, ali jasno je da je to bio kukavički snajperski napad na međunarodnog policajca i da je namera napadača bila da policajca usmrte", rekao je Feler.

Odmah po ubistvu formiran je tim istražilaca sastavljen od eksperata UNMIK-policije i mitrovičkog Odreda za borbu protiv kriminala. U cilju sprovođenja istrage, put Leposavić-Kosovska Mitrovica biće zatvoren u oblasti u kojoj se dogodio zločin do daljeg, saopštava UNMIK. Putnici koji se kreću tim putem biće preusmeravani na zaobilaznice.

Zamenik šefa UNMIK za pravosuđe Žan Kristijan Kadi izjavio je u ponedeljak, povodom ubistva policajca UNMIK, da je to žalostan dan za UNMIK i Kosovo. "Prvi put od 1999. jedan međunarodni policajac je ubijen na dužnosti. UNMIK će učiniti sve što je u njegovoj moći da nađe izvršioce tog kukavičkog čina i da ih izvede pred lice pravde. To ubistvo je korak unazad u procesu izgradnje mira u kom su zajednički angažovani međunarodna zajednica i Kosovari. Koji god da su motivi tog ubistva i ko god da ga je izvršio, to ubistvo pokazuje da se neki elementi kosovskog društva nisu odrekli nasilja. Kosovo je doživelo i previše nasilja, ono mora da stekne novu reputaciju. UN i međunarodna zajednica nastaviće da rade za budućnost
Kosova zasnovanu na miru, pravdi i toleranciji", navodi Kadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu