Genetski modifikovana soja u Vojvodini

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

08:45

Default images

Pokrajinske vlasti Vojvodine i republički inspektori pronašli su parcele na kojima se gajila genetski modifikovana soja. Gajenje biljaka na kojima je izvršena genetska promena u našoj zemlji je zakonom zabranjeno, ali i pored toga, neke zadruge i zemljoradnici uzgajaju genetski modifikovanu soju, očekujući prinose veće od uobičajenih. U četvrtak su predstavnici vlasti uništili veće količine takve soje na 56 hektara parcele Zemljoradničke zadruge u Kaću. Tom prilikom, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Igor Kurjački pozvao je građane da pomognu u pronalaženju sličnih parcela. Pitali smo Kurjačkog koliko je uzgajanje genetski modifikovane soje raširena pojava u Srbiji. "U Vojvodini, samo u Južnobačkom okrugu ima do sada pronađeno 86 hektara genetski modifikovane soje. Pored toga, u Sremskom okrugu ima nekih petnaestak parcela pod genetski modifikovanom sojom. U Srbiji dalje ima još devet parcela oko Šapca i oko Beograda, čini mi se da je pronađeno četiri ili pet parcela genetski modifikovane soje. To su tipična žarišta, tu u okolini imamo svega nekoliko proizvođača koji su to radili i ja očekujem da ćemo ove godine uništiti sve površine pod genetski modifikovanom sojom, a ne očekujem da ukupne površine, čak i ako pronađemo još neke, ne pređu 200 hektara", rekao je Kurjački.     

Za sada najveća pojedinačna pronađena parcela je ona u vlasništvu zadruge u Kaću kod Novog Sada. Igor Kurjački kaže za B92 da je direktor ove zadruge od ranije poznat vlastima. "Direktor zemljoradničke zadruge, koja je imala 56 hektara na jednoj parceli i 16 hektara na drugoj parceli koje su uništene, je već dva puta kažnjavan po tom osnovu. 2001. godine je sud bio veoma blagonaklon prema njemu, na njegovoj parceli je pronađeno pet ili šest hektara genetski modifikovane soje, i on je kažnjen samo sa 1.000 dinara. To ga je podstaklo da u 2002. godini ponovo poseje modifikovanu soju, tu je posejano, i mi smo prošle godine u opštini Žabalj uništili 20 hektara pretežno njegove soje, to suđenje još uvek nije završeno. I ove godine je preko zadruge gde je on direktor, zasejao veće površine te soje i protiv njega je podneta krivična prijava, a privredni prestupi su podneti protiv svih ljudi na čijim su parcelama pronađene površine pod genski modifikovanom sojom i videćemo još ko je taj okji ej sejao", rekao je Kurjački.Vojvođanski sekretar za poljoprivredu posebno je istakao štetu koju izvozu domaćih poljoprivrednih proizvoda može naneti gajenje genetski modifikovanih biljaka. Naime, u  većini zemalja Evropske unije uvoz proizvoda sa veštačkim genetskim promenama je strogo zabranjen, ukoliko na pakovanju nije jasno istaknuto da je u pitanju genetski modifikovan proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: