Milomir Stakić osuđen na doživotni zatvor

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2003.

09:36

Default images

Sudsko veće Haškog tribunala kojim je predsedavao nemački sudija Volfgang Šomburg osudilo je Milomira Stakića, bivšeg predsednika opštine Prijedor na doživotnu kaznu zatvora. Sudsko veće odbacilo je navode optužnice kojima se Stakić teretio za genocid nad nesrpskim stanovništvom počinjen između aprila i septembra 1992. godine u Prijedoru.

Odlukom sudskog veća Milomir Stakić moraće da provede najmanje 20 godina u zatvoru, posle čega će moći da traži ublažavanje kazne. Prva doživotna kazna zatvora izrečena je u Haškom tribunalu pošto je, kako je obrazložio predsedavajući sudija, utvrđeno da je Milomir Stakić, bivši predsednik opštine i Kriznog štaba u Prijedoru, učestvovao u istrebljenju, ubistvima i deportaciji nesrpskog stanovništva, što je haškim statutom okarakterisano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Sudsko veće utvrdilo je da je u aprilu 1992. godine u opštini Prijedor izvršen puč, kojim su na vlast došli lokalni Srbi. Oni su, zaključile su sudije, u toj opštini sprovodili politiku koju je definisao Radovan Karadžić, a kao najuticajnija ličnost sprovodio Stakić, a čija je prva tačka podrazumevala odvajanje Srba od ostala dva naroda.

Šomburg je napomenuo da "ovo suđenje nije bilo kolektivno suđenje Srbima, niti nekom pojedincu zbog njegove pripadnosti srpskom narodu, već je cilj bio utvrditi odgovornost Stakića za krivična dela koja su mu stavljena na teret optužnicom". U obrazloženju presude navedeno je da u "kampanji čišćenja" prijedorske opštine iz grada proterano oko 20.000 ne-Srba, a da je u logorima Omarska, Keraterm i Trnoplje za koje je Stakić, navodno izjavljivao da su bili nužnost, ubijeno oko 1.500 ljudi. Sudija Šomburg izjavio je da se nada da presuda neće otvarati stare rane, već da će doprineti pomirenju i poboljšanju odnosa među nekada sukobljenim narodima.  Džoan Korner, šef tima optužbe, koja je tražila doživotnu kaznu zatvora za Stakića, rekla je za B92 da je tužilastvo izuzetno zadovoljno izrečenom kaznom. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, a advokati Džon Ostojić i Branko Lukić nisu želeli da daju komentare novinarima. Stakić će ostati u pritvoru u Ševeningenu dok ne bude doneta odluka u koju ce državu, od devet (Danska, Nemačka, Španija, Francuska, Švedska,Austrija, Norveška, Finska i Italija) s kojima Tribunal sarađuje, biti upućen na izdržavanje kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: