Vladimir Popović podneo ostavku

Izvor: B92, Beta

Subota, 05.07.2003.

12:25

Default images

Šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović podneo je ostavku, ali će na funciji ostati do 15. jula. Ostavka Vladimira Bebe Popovića prihvaćena je na sednici Vlade Srbije u petak, potvrdio je za B92 premijer Zoran Živković: "Gospodin Beba Popović je podneo ostavku na mesto sekretara Biroa za komunikacije Vlade Srbije, u skladu sa našim dogovorom koji datira od 18. ili 19. marta ove godine. To je više puta najavljeno u medijima, na žalost to nije uspelo da spreči jednu, po mom mišljenju, preveliku priču o celoj situaciji i gospodin Popović je u ponedeljak ili utorak tražio i podneo svoju pismenu ostavku, sa 15. julom i juče je Vlada Srbije usvojila tu ostavku", kazao je Živković.

U saopštenju koje je Popović dostavio agenciji Beta navodi se da će se "do 15. jula ove godine u potpunosti izvršiti reorganizacija Biroa za komunikacije u skladu sa novim potrebama Vlade". Popović smatra da je time ispunio preduslove neophodne za prihvatanje njegovog zahteva za razrešenje sa funkcije sekretara biroa.

Podsećamo da je Vladimir Popović na funkciju sekretara Biroa za komunikacije došao posle izbora Vlade Srbije, na čijem je čelu bio ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić. Do povećanog interesovanja medija za Vladimira Popovića došlo je u poslednjih nekoliko nedelja kada je on pokrenuo više privatnih tužbi protiv novinara i glavnih i odgovornih urednika i medijskih kuća. Pored ostalih, Popović je tužio nedeljnike NIN i Vreme, “Večernje novosti”, B92, kao i Fond za humanitarno pravo.

Predstavnici medija ocenjuju da je ostavka Popovića direktan rezultat njegovih sukoba sa novinarima, koji su počeli da opterećuju i rad Vlade. Šef vladinog Biroa za komunikacije najviše je pogrešio kada je sa medijima počeo da komunicira – tužbama, ocenjuje glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić: "Pogrešno je pre svega zbog toga što su se na listi tuženih našli uglavnom mediji za koje ne bih rekao da su tradicionalno poznati po tome što krše profesionalna pravilac. Naravno njegovo je pravo da tuži, a za Vladu je to bilo prilično neprijatno. Njegova će ostavka olakšati položaj Vladi", kaže Janjić.

Početkom ove nedelje Popović je javno nastupio na državnoj televiziji kada je objasnio zbog čega je u sporu sa pojedinim medijskim kućama. Prenosimo njegovo obrazloženje, kao i mišljenje koje su proteklih dana izneli njegov advokat Vlada Pavićević, potpredsednik vlade Čedomir Jovanović i novinarka NIN-a Marijana Milosavljević, koju je Popović tužio za povredu časti i ugleda:

V. Popović: "Nisam ja tužio svakoga ko je o meni napisao tekst…"

M. Milosavljević: "Zaista, portret Bebe Popovća koji sam ja napravila je prilično korektan. Ne znam šta je njemu moglo da zasmeta. Ja to doživljavam zaista kao neku vrstu hajke, torture i neke vrste ličnog obračuna sa medijima".

V. Popović: "… nego sam tužio samo one za koje sam mislio da imaju uticaj i da im je važna politička težina u javnosti i da tom tužbom ja ne branim samo sebe, nego branim i onu politiku čiji sam učesnik bio dve godine i branim onu politiku koja je ubistvom Zorana Đinđića ipak u srpskoj vladi ili u srpskoj političkoj javnosti postoji i dalje i imamo potrebu da je nastavimo. To je suština mojih tužbi".

M. Milosavljević: "Ovo liči na neke poslednje trzaje, ne znam koga, ne znam kada će to ljudima iz Vlade postati jasno i ne znam zašto se nisu ratosiljali bebe iz koje opasna baba raste i dosadna baba, koja, eto, nema pametnije posla nego da šalje po 15 tužbi svaki dan"

V. Pavićević: "Radi se o povredi njegove ličnosti isticanjem tvrdnje da je on vršio pritisak na medije i to svakodnevno".

Č. Jovanović: "Nije tačno da je bilo ko iz republičke Vlade uticao na medije, nije tačno da je gospodin Popović bio čovek koji se razišao sa Zoranom Đinđićem i oni novinari i oni političari ili one diplomate koje tako nešto tvrde samo doprinose jednoj neukusnoj kampanji koja upravo zaobilazi one činjenice koje sam vam ja pomenuo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: