Bajec: U Srbiji ima oko 1.600.000 siromašnih

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2003.

18:24

Default images

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 800.000 siromašnih građana, ali realan broj iznosi oko 1.600.000 građana, rekao je u ponedeljak Jurij Bajec, koordinator ekspertskog tima za izradu strategije za smanjenje siromaštva. "Stopa siromaštva u Srbiji mnogo je veća od one koju pokazuje statistika, jer u Srbiji živi najmanje još 800.000 građana koji su na ivici siromaštva. Konačni zbir iznosi oko 1.600.000 građana, što je prilično visok procenat", istakao je Bajec na okruglom stolu "Zdravstvena i socijalna politika i politika obrazovanja u funkciji strategije za smanjenje siromaštva".

U radu okruglog stola, koji je organizovala Asocijacija nezavisnih i slobodnih sindikata Srbije, učestvovali su članovi ekspertske grupe za formulisanje strategije za smanjenje siromaštva, predstavnici Unije poslodavaca, ASNS-a, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Bajec je istakao da strategija za smanjenje siromaštva predviđa da rast stope društvenog proizvoda u nekoliko narednih godina bude pet odsto, kako bi se stvorila materijalna osnova za smanjenje broja siromašnih. "To će se ostvariti putem otvaranja novih radnih mesta, pronalaženja novih radnih mesta za one koji će izgubiti posao zbog privatizacije, putem boljeg pogađanja osetljivih socijalnih grupa koje su do sada bile nedovoljno obuhvaćene, kao što su izbegice i interno raseljena lica, Romi, deca i drugi", istakao je Bajec. Prema njegovim rečima, strategija je ugrađena u srednjoročnu ekonomsku i fiskalnu politiku Vlade Srbije do 2006. godine. "Mi smo sada u završnoj fazi druge verzije te strategije, koja će, kada se kompletira, ići tokom leta na usvajanje u Vladu Srbije, posle čega će biti poslata Upravnom odboru Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nakon toga strategija će biti usvojena kao zvaničan dokument koji obavezuje Vladu Srbije da ga sprovodi u cilju smanjenja siromaštva u Srbiji", precizirao je Bajec. Strategija predviđa da se, ukoliko stopa durštvenog proizvoda dostigne predviđeni nivo od pet odsto, iz republičkog budžeta tokom 2004. godine izdvoji oko jedan odsto društvenog proizvoda za programe socijalne pomoći najugroženijem stanovništvu. Bajec je dodao da se od donatorske konferencije, koja bi trebalo da bude održana do kraja ove godine, očekuje dodatnih jedan odsto sredstava namenjenih za finansiranje socijalno ugroženih sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: