Odložen proces protiv policajaca iz Prijedora

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2003.

09:16

Default images

Predsednik petočlanog sudskog veća Okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca odložio je u ponedeljak glavni pretres protiv jedanaest bivših prijedorskih policajaca optuženim za ratne zločine nad civilima nesrpske nacionalnosti tokom rata u BiH. Sudski proces odložen je nakon što je advokat jednog od osumnjičenih policajaca Milorad Đukić podneo zahtev za izuzeće svih pet sudija sudskog veća i osporio stvarnu nadležnost banjalučkog Okružnog suda u ovom slučaju. O prigovorima optuženih odlučiće Vrhovni sud Republike Srpske.

Bivši prijedorski policajci: Ranko Jakovljević, Miroslav Čađo, Mile Rodić, Dražen Raković, Rade Savić, Gojko Kesić, Zoran Banović, Miroslav Zec, Đorđe Jelčić, Zoran Milojica i Slobodan Muzgonja optuženi su za protivpravno zatvaranje i držanje u pritvoru katoličkog sveštenika Tomislava Matanovića i njegovih roditelja, leta 1995. godine. Matanovići su u leto 1995. godine ubijeni, a njihova tela pronađena su tek posle rata u BiH. Saglasnost da se ovaj slučaj procesuira pred domaćim sudom u RS dalo je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Hagu zbog optužbi da su počinili ratni zločina nad civilnim stanovništvom. Ovo je prvi slučaj da jedan sud u RS sudi pripadnicima srpskog naroda za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH. Optužnoca protiv prijedorskih policajaca podignuta je krajem januara 2003. i šestorica optuženih su tri meseca provela u pritvoru. Istraga je kasnije proširena na još pet bivših pripadnika policije iz Prijedora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: