Meštani Šupljaka traže ukidanje protivgradne zaštite

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2003.

18:33

Default images

Meštani Šupljaka, sela u opštini Subotica, zahtevaju ukidanje protivgradne zaštite, uvereni da, kako je rečeno  ponedeljak, razbijanje oblaka doprinosi dugotrajnoj suši i manjim prinosima na njivama. Zbog niskih prinosa ogorčeni poljoprivrednici odlučili su da zvanično pokrenu inicijativu za ukidanje protivgradne zaštite "kako bi se priroda ostavila da radi po svom", rekao je na konferenciji za štampu, organizovanu tim povodom, gradonačelnik Subotice Geza Kučera. "Održao sam obećanje i na skup meštana odveo stručnjaka iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, ali bez nekog uspeha", rekao je Kučera i ukazao da ne vidi rešenje za prevazilaženje nastale situacije.

Meštane nisu razuverila ni objašnjenja rukovodioca protivgradne zaštite u Hidrometeorološkom zavodu Julijane Nad, koja je, prema rečima Kučere, nedavno na sastanku meštana detaljno govorila o načinu zaštite od grada, efektima zaštite i da nije dokazano da se tako smanjuje nivo padavina na nekom području. Kučera je naveo da protivgradni sistemi rade u većini evropskih država, ali da ih tamo po pravilu finansiraju kompanije koje se bave osiguranjem, jer im je u interesu da izbegnu plaćanje ogromnih šteta. Sistem protivgradne zaštite ima trinaest radarskih stanica, od kojih su tri na teritoriji Vojvodine sa 1.254 mesta sa kojih se ispaljuju rakete. Stanice na teritoriji Vojvodine dežuraju preko cele godine, dok su ostale u pogonu od aprila do oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: