Štrajk delova univerziteta u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2003.

17:19

Default images
Samostalni sindikati beogradskih univerziteta i viših škola i Univerziteta u Novom Sadu saopštili su da su njihovi članovi stupili u štrajk. Razlog za takav potez, izmedju ostalog, je i odbijanje nadležnih da osnovice plata u višem i visokom obrazovanju izjednače sa osnovicama zarada u osnovnim i srednjim školama. Osim toga, zahtevi  se odnose i na ujednačavanje koeficijenta složenosti rada nenastavnog osoblja na višim školama sa koeficijentima zaposlenih sa istom stručnom spremom u osnovnom, srednjem obrazovanju i kluturi.

Predsednik Gradskog odbora sindikata Beogradskog univerziteta Vojkan Jovanović rekao je da odredbe koje se odnose na promenu osnovice rada nisu menjane od 2001 godine uprkos stalnim kontaktima predstavnika sindikata i ministarstva prosvete. "Osnovica za obračun plata, do dan danas je 827 dinara. Međutim, dogovreno je za osnovne i srednje škole da je ugovorena dinamika sukcesivnog povećanja osnovice za obračun plata i da će 1. jula stupiti zvanično na snagu osnovica od 1.230 dinara, dok je nama i dalje 827 dinara. U petak smo pregovarali sa gospodinom ministrom Kneževićem i pomoćnikom ministra profesorkom Turajlić. Tu su postignuti neki dogovori da će se razmotriti mogućnost povećanja i da ćemo dobiti tu informaciju do ponedeljka 23. juna. Međutim, do sada nismo dobili nikakav odgovor", rekao je Jovanović. Prema njegovim rečima, minimum o procesu rada fakulteta koji su stupili u štrajk odredjivaće sami dekani i direktori viših škola.Štrajku beogradskog univerziteta priključili su se i fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, izveštava dopisnik B92 Dragan Gmizić. Tačno u 12 časova na Novosadskom univerzitetu obustavljene su gotovo sve aktivnosti. Nastavljeno je samo sa prijemom dokumenata prilikom upisa novih studenata i to najviše zbog, prema rečima predsednice novosadskog sindikata Gordane Bojković, studenata koji nisu iz Novog Sada. Kako je novinarima saopšteno, aktivnosti će biti obustavljene do četvrtka 26. juna, kada bi vlada trebalo da se izjasni o ovom štrajku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: